Naše mesto in okolica, Novice

Kardinal Rode daroval mašo v Slivnici

Nedelja je za kristjane prav poseben dan, saj na ta dan potekajo maše. Ob dnevu župnije in prenovljenem župnišču ob cerkvi Marijinega rojstva v Slivnici, je na obisk prišel poseben gost, kardinal Franc Rode. Slednji letos praznuje 60. obletnico svojega posvečenja, zato je v čast obnovljenemu župnišču daroval mašo, ki sta se  je udeležila tudi župana občin Hoče-Slivnica in Miklavž na Dravskem polju Marko Soršak in Egon Repnik.

Kardinala so na današnjem obisku v Slivnici pozdravili številni farani in tudi slivniški župnik Jože Šömen, ki je bil  eden izmed njegovih študentov. “Ob vašem obisku podoživljam trenutke, ko sem kot študent z veseljem prihajal na vaša predavanja in vedno znova izvedel veliko zanimivega,” je med drugim povedal Šömen.

Osrednji del maše je bila pridiga, v kateri je Rode izpostavil pomen cerkve za družabno življenje na vasi, za katerega so ljudje, ki niso verni prikrajšani oz. osamljeni. “Če ne bi bilo med nami Cerkve, bi bili ljudje zelo osamljeni. Cerkev ima to karizmo, da ljudi druži in iz njih ustvarja eno družino. Cerkev je vaš dom, dragi bratje in sestre. Tukaj ste doma. To je vaša duhovna domovina,” je zbranim vernikom povedal Rode.

inbound1398779608795101586

Foto: Primož Soban

Kot smo pri njem že navajeni, se tudi tokrat ni mogel izogniti spominu na polpreteklo zgodovino. “Kot mlad duhovnik sem iz Pariza prišel v Slovenijo, kjer je vladal drug režim in drugačna miselnost, ki je hotela prevladati. Tedaj sem si rekel, da bo v Sloveniji lepo, dokler bo tukaj Cerkev. /…/ Starejši se spominjate, kako so bili ljudje na vasi včasih veliko bolj povezani. Danes pa zaradi modernega načina življenja zelo težko pridejo skupaj, zato so mnogi osamljeni in tudi nesrečni. Spomnim se nekega francoskega pisatelja, ki v svoji knjigi opiše pogovor z županom, ki Cerkve ne mara preveč, in pravi: “Vse, kar ste storili proti Cerkvi, ste storili proti veselju.” Cerkev upravlja vse sorte veselja, ki je dano človeku,” je dejal Rode.

inbound2930354928350365254

Foto: Primož Soban

V nadaljevanju pa je slikovito dodal: “Spominjam se, kako so nekateri na vasi želeli na temelju nevere ali ateizma ustvariti celo družino, družbo in občestvo. Šlo je za veselo družbo. Spomnite se bratstva in enotnosti. Vsi smo morali biti tovariši ali tovarišice, kar bi naj pomenilo, da smo si zelo blizu drug drugemu, a se žal ni obneslo. Danes smo spet gospodje in gospe. Komunizem je v Rusiji trajal 75 let, pri nas pa dobrih 50 let, vendar je zgodovina z njim pometla. Krščanstvo pa se je obdržalo več kot tisoč let.”

Rode je ob tem še pohvalil napore faranov, ki so z lastnimi sredstvi obnovili župnišče in se za sodelovanje pri obnovi zahvalil vsem trem občinam, ki jih župnija obsega (Hoče-Slivnica, Rače-Fram, Miklavž na Dravskem polju.) Dogodek se je zaključil z nabožnimi pesmimi in podelitvijo priznanj vsem, ki so pomagali pri obnovi župnišča.

Primož Soban

 

september 6, 2020

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    september 2020
    P T S Č P S N
    « Avg    
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930