Naše mesto in okolica, Novice

Tudi letos bomo “lentali,” a z bolj lokalno noto

Pred začetkom 28. izvedbe Festivala Lent je danes v Narodnem domu potekala tiskovna konferenca, na kateri so organizatorji predstavili program in ostale podrobnosti povezane z organizacijo največjega slovenskega kulturnega festivala.

“S podporo lokalnim umetnikom smo festival pripeljali do začetka. Na prireditvah se bomo morali držati vseh navodil NIJZ-ja, kar pomeni, da bodo morali obiskovalci obvezno nositi maske. Letos lentamo zato, ker so ustanovitelj in naši pokrovitelji prepoznali naš pogum in vizijo, s čimer so dokazali, da družbena odgovornost ni samo puhlica. Navkljub težki finančni situaciji in dejstvu, da sponzorjem v zameno letos ne moremo nuditi tega, kar smo lahko prejšnja leta, ni nihče izmed njih odstopil od sponzorstva. Njihov pristop je bil letos zelo altruističen,” je uvodoma dejal direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Povedal je še, da letos ne bo prireditev na Glavnem odru, prav tako pa ne bo Večerovega odra ob Dravi, temveč bo ta letos stal na Rotovškem trgu. Na žalost pa bo v drugačni obliki izveden tudi Folkart, saj je epidemija koronavirusa preprečila prihod folklornih skupin iz tujine. Namesto tega bodo folkloristi nastopili na Glavnem trgu in Trgu Leona Štuklja.  Za Rukavino je do besede prišla še podžupanja Mestne občine Maribor (MOM) Alenka Iskra, ki je poudarila, da se je MOM zavedala svoje odgovornosti glede izvedbe festivala in ga tudi finančno podprla. Povedala je še, da bo v času prireditev Lent za razliko od prejšnjih let zaprt za promet zgolj med 17. in 24. uro.

inbound9028743633865787992

Vladimir Rukavina Foto: Primož Soban

Pred sedmo silo so stopili tudi predstavniki sponzorjev. Med njimi lahko posebej izpostavimo predsednika uprave Nove kreditne banke Maribor (NKBM) Johna Denhofa, ki je dejal, da v Mariboru živi zadnja tri leta in pol. “Občudujem trdoživost mesta, s katero slednje kljubuje težkim razmeram, zato so podjetja tudi podprla letošnji projekt. Freddie Mercury je nekoč dejal, da mora šov iti naprej. Ljudje so bili dolgo doma, saj so zaradi družbene odgovornosti odšli v samoizolacijo. Zdaj se morajo nekoliko pozabavati in pri tem jih moramo podpreti. Zelo smo veseli, da smo že 25 let del festivala, zato smo pogodbo s festivalom Lent podaljšali še za tri leta. Ni res, da nam ni mar za kulturo. Tukaj smo zato, ker je to dober posel in zato, ker smo del skupnosti. Če želimo biti najboljša banka v Sloveniji, potrebujemo najboljše uslužbence in voditelje. Navdihujeta nas umetnost in šport oziroma vse, kar vzbuja strast. Sem velik privrženec Festivala Lent in lahko zagotovim, da ga bomo podpirali, dokler bom jaz imel glavno besedo,” je dejal Denhof.

inbound2793538367102541012

Foto: Primož Soban

Za izvedbo festivala so v osnovi najbolj zaslužne umetnice in umetniki, v imenu katerih je nekaj besed spregovoril Tadej Toš. “Po dvomesečnem zaprtju javnega življenja smo se skupaj z Narodnim domom odločili, da bomo pravico do zbiranja 50 ljudi izkoristili zato, da bi prebijemo led. Kulturni dogodki zaradi omejitev v tem trenutku dobivajo nekakšen ekskluzivni status, kar pa kultura in umetnost naj ne bi bila. V očeh gledalcev se vidi, da ne živimo v času materialističnega potrošništva, ki skrbi zgolj za telesa ljudi, temveč živimo tudi v času, ko ljudje potrebujejo tudi hrano za dušo, kar umetnost in kultura zagotovo sta. Ukvarjamo se namreč zgolj z vprašanjem preživetja, pri čemer se ne sprašujemo več, kaj pomeni živeti življenje, ki vključuje tudi kvaliteto duše, ki za samo preživetje ni nujno potrebna,” je dejal Toš. Dodal je še, da se mu zdi zelo pomembno, da poskrbimo za srečevanje duš, ki ni enako srečevanju teles na določeni razdalji. “Sistem ne ve, kaj bi z našimi dušami, ki potrebujejo druženje, kulturo, umetnost in ljubezen, kar lahko gradimo s Festivalom Lent.” Sponzorjem pa je namenil tudi naslednje besede: “Upam, da boste v prihodnje uspeli najti sredstva, ki se bodo iz dobička prelila v duševni in metafizični občutek sreče, zadovoljstva in zdravja ljudi,” je zaključil Toš.

Ob koncu druženja z novinarji je Rukavina obiskovalce še enkrat pozval k nošenju mask. Finančna konstrukcija letošnjega festivala znaša okoli 500.000 evrov. Od prireditev pa so že razprodani koncert Siddharte na Rotovškem trgu, predstava Svet večer in nastop stand up komika Tadeja Toša, medtem ko so za ostale dogodke vstopnice še na voljo.

Primož Soban

avgust 19, 2020

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    avgust 2020
    P T S Č P S N
    « Jul   Sep »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31