Nogomet, Šport

Vijoličasti do 22. avgusta brez prvenstvenih tekem

Pandemija koronavirusa je minulo sezono nogometašem, trenerjem in funkcionarjem povzročala precej sivih las, a če se po jutru dan pozna, bo letošnja sezona morda celo še bolj turbulentna. Nogometaši Maribora bi namreč morali v sredo in nedeljo odigrati prvi tekmi v državnem nogometnem prvenstvu proti ekipama Aluminija in Domžal, a imata obe moštvi v svojih vrstah po enega okuženega nogometaša, zato sta oba dvoboja preložena na kasnejši termin.

Nekoliko bolj vesele novice so danes prišle iz Nyona, kjer so izžrebali pare drugega predkroga kvalifikacij za Ligo Europa, v katerem se bodo vijoličasti pomerili z zmagovalcem dvoboja med severnoirskim Collerainom in La Fiorito iz San Marina. “Bili smo v vlogi nosilca, zato smo proti vsaki izmed ekip, ki so bile v bobnu, favoriti. Imamo še veliko časa, da nasprotnika analiziramo. Lahko smo zadovoljni tudi z dejstvom, da bomo tekmo odigrali v Ljudskem vrtu brez dodatnih zapletov oz. potovanj. Po drugi strani pa smo svojo formo tempirali na sredino tekmo z Aluminijem, a situacija je na žalost takšna kot je,” so bile prve besede mariborskega bočnega branilca Martina Milca. Slednji je v isti sapi hkrati dodal, da si je s soigralci zelo želel odigrati prvenstveni tekmi kot generalko za evropske pokale, a je zaradi nesrečnega naključja ostal brez njiju. “V Evropi so želimo odigrati čim več tekem in se prebiti do zadnjega predkroga. Sedaj imamo še dodaten teden za pripravo, kar morda niti ni tako slabo. V tem času bomo verjetno odigrali še kakšno prijateljsko tekmo, a o tem bo odločal strokovni štab oz. ljudje v klubu,” je še povedal Milec.

Po njegovih besedah so se igralci dobro privadili na novo pokoronsko normalnost in so pod budnim nadzorom, saj jim redno merijo telesno temperaturo. V moštvu oz. znotraj kluba do sedaj še niso zabeležili nobene okužbe oz. simptomov, ki bi lahko kazali nanjo. V nogometnih krogih sicer že dalj časa pogrešajo natančnejša navodila, kako ravnati v primeru okužbe, a posebnega protokola do zdaj še niso sprejeli.

Po Milcu je pred novinarske mikrofone stopil še mariborski strateg Sergej Jakirović, ki se prav tako ni mogel izogniti komentarju današnjega žreba v Nyonu:”O nasprotnikih nimam nikakršnega mišljenja. Mislim, da nismo dobili tekmeca po meri. Zadovoljen sem, da nismo dobili tekmeca z Islandije, saj bi bilo v teh razmerah potovanje tja zelo naporno. Tekmeca bomo analizirali šele, ko bomo dobili zmagovalca dvoboja med Collerainom in La Fiorito. V nogometu ni prostora za podcenjevanje, saj se vam to lahko vrne kot bumerang. Dobro se bomo pripravili in se nadejali zmage.”

inbound2214897592441957217

Slika je simbolična. Foto: Primož Soban

Jakirović ni želel špekulirati o evropskem dometu njegovih varovancev, saj je letošnja sezona precej specifična zaradi dejstva, da o napredovanju odloča zgolj ena tekma.”V takšnem položaju zase nihče ne more trditi, da je favorit. Kdor to trdi je zelo samozavesten in prepričan vase oz. v svojo ekipo. Cilj je, da se prebijemo čim dlje. Najprej moramo napredovati, nato spet sledi žreb, od katerega je odvisno, koga dobiš za nasprotnika. Potrebovali bomo precej sreče, da se prebijemo v Evropsko ligo. Pomembno je s kom in kje igraš. Najprej moramo dobiti prvo tekmo, nato pa bomo razmišljali za naprej,” je bil realističen Jakirović.

Trener vijoličastih je izrazil obžalovanje, da je tekma z Aluminijem odpovedana in poudaril, da v nobeni knjigi ne piše, kako se odzvati na takšne razmere. “Mislim, da smo absolutno pripravljeni na vse, kar nas čaka. Škoda, ker ne bomo mogli odigrati omenjenih tekem, za povrh pa bomo tudi težko našli tekmeca, s katerim bi lahko odigrali kakšno prijateljsko tekmo. Moramo se prilagoditi in se pripraviti na najboljši možni način. Vsekakor pa smo od zdaj naprej osredotočeni na Bravo,” je dejal Jakirović.

Nogometaši in strokovni štab so danes opravili testiranja na covid 19. Rezultati slednjega še niso znani, a bi morali biti glede na prej omenjeno dejstvo, da nihče v klubu ne kaže simptomov okužbe, negativni. “Menim, da zaradi ene okužbe ne moremo zaustavljati celotnega življenja, temveč se moramo na to navaditi. S tem bomo morali živeti, dokler ne iznajdejo cepiva,” je bil slikovit trener iz Mostarja.

V kolikor ne bo nepredvidenih zapletov, bodo Mariborčani prvo tekmo v novi sezoni odigrali 22. avgusta v Ljudskem vrtu proti ljubljanskemu Bravu.

Primož Soban

avgust 10, 2020

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
  Koledar objav
  avgust 2020
  P T S Č P S N
  « Jul   Sep »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31