Malo vsega

Izsiljevali so ga za 30.000 evrov

V času digitalizacije moramo biti še posebej pozorni, da na spletu ne puščamo digitalnih sledi, ki bi nas lahko diskreditirale oz. kompromitirale. Policisti so tako pred kratkim obravnavali prijavo državljana Slovenije, ki so mu neznanci v poštni nabiralnik nastavili pismo, v katerem so mu grozili z razkritjem določenih podatkov, ki bi lahko omadeževali njegovo čast in dobro ime.

S tem so ga želeli prisiliti, da bi jim v zameno izročil 30.000 evrov. Kriminalisti so na kraju dogovorjene predaje denarja prijeli 21-letnega osumljenca, ki mu je bila odvzeta prostost in odrejeno pridržanje. Na podlagi zbiranja obvestil so naslednji dan prijeli še dva sostorilca stara 22 in 24 let. Policisti so ugotovili, da so osumljenci na medmrežju po naključju prišli do video posnetkov nadzornega sistema nameščenega v stanovanjski hiši oškodovanca, ki so jih nameravali javno objaviti, če jim ta ne bi izročil prej omenjene vsote denarja.

policijski-trak-1

Slika je simbolična

Osumljenim je bilo po prenehanju razlogov pridržanje odpravljeno, zoper njih pa bo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje izsiljevanja v skladu z drugim odstavkom 213. člena KZ-1, za katerega je zagrožena kazen od enega do osmih let.

Na PU Maribor so ob tem še opozorili, da naj bodo uporabniki video-nadzornih sistemov posebej previdni pri njihovem vgrajevanju v zasebna stanovanja. Pri tem so poudarili, da si morajo nastaviti zahtevnost gesla v smislu kombinacije v velikih in malih črk ter številk in znakov, saj storilci kaznivih dejanj običajno napadejo usmerjevalnik (router), ki nima nastavljenega zahtevnega gesla. Nepridipravi tako lažje dobijo dostop do video-nadzornega sistema in tako spremljajo zasebno življenje oseb, ki se gibajo na območju videonadzora, zato obstaja veliko verjetnost, da bodo slike iz njihove zasebnosti objavljene na spletnih portalih.

Policisti uporabnikom še svetujejo, da onemogočijo pošiljanje signala na druge strežnike oz. storitve v oblaku, predvsem kadar gre za videonadzor zasebnih prostorov oz. stanovanj.

P.S.

avgust 10, 2020

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    avgust 2020
    P T S Č P S N
    « Jul   Sep »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31