Nogomet, Šport

Po kratki pavzi znova s polno paro naprej

Pred natanko tednom dni so nogometaši v Prvi Ligi Telekom Slovenije odigrali zadnje kolo v sezoni 2019/2020, ki jo je zaznamovala predvsem prekinitev zaradi izbruha epidemije koronavirusa. Ob koncu sezone so v Ljudskem vrtu ostali brez obeh lovorik, saj so naslov državnega prvaka prvič osvojili Celjani, medtem ko je pokalna lovorika odšla v Mursko Soboto.

Glede na neprepričljive predstave v prejšnji sezoni so se v moštvu zgodile spremembe, za katere upamo, da bodo prinesle pozitivne spremembe. Moštvo so okrepili Ilija Martinović, Ažbe Jug in Jan Repas, kot posojen igralec pa se je iz Brava vrnil Aljoša Matko. Zadnja dva sta bila prisotna tudi na druženju z novinarji. Nekdanji vezist Domžal Repas je zadnji dve sezoni preživel v majici francoskega Caena, kjer pa se ni naigral, zato je vrnitev Slovenijo zanj nov začetek. “Čim prej se želim vrniti in odigrati čim več tekem. Želim si, da bi čim več tekem zmagali. Mislim, da so me soigralci dobro sprejeli, pri čemer moram dodati, da je v Franciji veliko težje, saj ne poznaš jezika, zato je z ostalimi igralci precej težje komunicirati. Znanje francoskega jezika bom obdržal samo, če se bom pogovarjal z nekom, ki prihaja iz Francije,” je o svoji francoski izkušnji povedal Repas. Povedal je še, da ko je dobil ponudbo iz Maribora ni veliko razmišljal, saj se mu je priložnost, da bi zaigral v vijoličastem dresu zdela zelo dobra. “Zaključek prvenstva sem težko spremljal, saj sem zgolj treniral, medtem ko so drugi igrali, ampak tudi skozi to fazo je bilo potrebno iti,” je zaključil Repas.

inbound1897294504378324267

Foto: Primož Soban

Podobno kot Repas, je zelo obetaven nogometaš tudi Aljoša Matko, ki je v Mariboru blestel v mlajših selekcijah. Kot smo že omenili, je pravkar končano sezono odigral v dresu ljubljanskega Brava, za katerega je dosegel 15 zadetkov. “Dobil sem priložnost za dokazovanje, ki jo potrebuje vsak mladi igralec. Zelo sem bil vesel, da sem igral tudi, ko nam ni šlo. V pokoronskem obdobju smo se uspeli vrniti v stare tirnice. V drugem delu sezone smo bili med najboljšimi ekipami v ligi, saj smo igrali hiter nogomet, kar se nam je na koncu obrestovalo,” je Matko z zadovoljstvom opisal minulo sezono. V nadaljevanju je še poudaril, da se je v Maribor vrnil zelo motiviran, saj se zaveda, da bo moral na vsakem treningu in tekmi dati vse od sebe, če bo želel postati standardni član prve enajsterice.

inbound696912345322844063

Foto: Primož Soban

“Morda bi si želel daljše pavze, ampak glede na dejstvo, da sem v dobri formi, je morda celo bolje, da se prvenstvo prične,” je dejal Matko. Poseben izziv bodo zanj zagotovo tekme v evropskih pokalih, kjer bodo zaradi pandemije koronavirusa letos kvalifikacije v vseh krogih potekale zgolj z eno tekmo, ki bo odigrana na igrišču moštva, ki bo nosilec v paru. “V Evropi si ne bomo smeli privoščiti spodrsljaja, ker bomo v nasprotnem primeru izpadli,” je zaključil Matko.

“Začeli smo tam, kjer smo končali. Klasičnih priprav ne bo. Sinoči smo se dobili na večerji in nekaj pojedli. Nato smo odšli spat. Danes popoldne bomo imeli težji trening, ki bo priprava za sobotno tekmo z Beltinci,” je uvodoma povedal Sergej Jakirović. Njegovi varovanci so se zaradi težav povezanih z epidemijo znašli v nekoliko drugačnem položaju, saj je bil letošnji poletni premor rekordno kratek, a se strategu vijoličastih to ne zdi problematično, saj se nadeja, da bodo njegovi varovanci zgolj nadgradili tisto, s čimer so zaključili v tem mesecu.

Do začetka prvenstva bo Jakirović zagotovo spoznal marsikaj novega, saj se je v moštvo poleg Matka in prej omenjenih novincev vrnil tudi Martin Kramarič, ki je minulo sezono prav tako preživel v Bravu. “Repas, Martinović in Jug so z nami že mesec in pol. O njih vemo že vse. Prepričan sem, da bodo vnesli dodatno kvaliteto, kar me zelo veseli. Matko in Kramarič sta se v prejšnjem klubu zelo izkazala in sta neke vrste zgled, kako se lahko kot posojen igralec dokažeš v novem klubu in se nato vrneš nazaj v matičnega. Trenutku je v kadru 31 igralcev. Vsi imamo visoke cilje, saj želimo osvojiti naslov prvaka in odigrati čim več tekem v Evropi,” je dejal Jakirović. V isti sapi je še dodal, da zdaj slovensko ligo pozna precej bolje, zato ve, kaj ga čaka.

Mariborski strateg je za zaključek povedal, da sta s pomočnikom Sašo Gajserjem analizirala nastope v evropskih pokalih v minulih sezonah in prišla do zaključka, da je bila za napredovanje pogosto odločilna prva tekma, kar bi lahko bila voda na mlin Mariborčanom. “Drugače pa menim, da so na eni tekmi možnosti 50:50, kar je čista loterija,” je zaključil Jakirović.

Prvenstvo se bo s tekmami prvega kroga pričelo 12. avgusta, ko bodo Mariborčani v Ljudskem vrtu gostili Aluminij.

Primož Soban

 

julij 29, 2020

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    julij 2020
    P T S Č P S N
    « Jun   Avg »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031