Nogomet, Šport

“Na malih tekmah smo izgubili preveč točk”

Le dve koli sta še do konca 29. sezone slovenskega državnega nogometnega prvenstva. Najbolj realne možnosti za naslov imata Celje in Olimpija, medtem ko imajo Mariborčani le še teoretične možnosti za osvojitev lovorike. To se lahko zgodi ob predpostavki, da Ljubljančani in Celjani jutri izgubijo tekmo s Taborom iz Sežane oz. Rudarjem ter na zadnji medsebojni tekmi remizirajo, pri čemer morajo vijoličasti iztržiti poln izkupiček na dvobojih z Domžalami in Aluminijem.

Omenjenih dejstev se zelo dobro zavedajo tudi v taboru NK Maribor, a upanje umira zadnje, zato nikakor ne želijo vreči puške v koruzo. “Na žalost glavnega cilja nismo izpolnili, toda matematične možnost še obstajajo. Škoda, da se je tako razpletlo, kljub temu pa ne smemo objokovati stvari za nazaj in se zbrati za zadnji tekmi, nato pa se dobro pripraviti še za Evropo. Potrebno se bo spočiti in pričeti novo sezono z dobrimi rezultati, predvsem pa moramo precej bolje odigrati manjše tekme, na katerih smo letos izgubili preveč točk,” je uvodoma dejal branilec Nemanja Mitrović. Dodal je še, da skupaj s soigralci še vedno upajo na ugoden razplet, ki bi jim prinesel 16. naslov najboljšega v Sloveniji, čeprav se zavedajo, da ni vse v njihovih rokah oz. nogah.

Z zmago proti Bravu minulo sredo si je moštvo iz Ljudskega vrta uspelo zagotoviti najmanj tretje mesto in nastop v kvalifikacijah za Ligo Evropa. “Zadnjo tekmo na domačem igrišču moramo odigrati dobro, da se poslovimo z zmago in popravimo slab vtis, ki smo ga pustili proti Celju. Kot sem že prej dejal, je pred vrati nova sezona, zato moramo ostati v formi ter uspešno in samozavestno začeti novo sezono,” je ponovil Mitrović.

Vijoličasti so prvo tekmo v “pokoronskem” obdobju odigrali v gosteh ravno proti Domžalam in ob Kamniški Bistrici zmagali z 1:2. V tem času se je na domžalski klopi zamenjal tudi trener, saj je namesto Andreja Razdrha moštvo prevzel nekdanji branilec vijoličastih Dejan Djuranović in ga s serijo dobrih rezultatov obdržal med prvoligaško konkurenco. “Za njimi je precej turbulentna sezona z veliko padci in nihanji. Mislim, da jim je odleglo, da so ostali v prvi ligi. Dejan je naredil dober posel. Bil je zelo dober igralec in je tudi dober trener, saj je dosegel nekaj pozitivnih rezultatov,” je o novem strategu jutrišnjih nasprotnikov povedal Mitrović.

Pod Kalvarijo se počasi že oblikuje mozaik za novo sezono, saj individualno trenira Ilija Martinović, medtem ko se Aleksander Rajčević po desetih letih vrača v Koper. Slednjemu je Mitrović zaželel vse najlepše in najboljše, a v isti sapi izrazil upanje, da jih z novimi soigralci ne bo premagal. Na nekoliko provokativno vprašanje, katero izmed naštetih moštev si najbolj zasluži naslov prvaka pa je dejal: “To je delikatno vprašanje, na katerega ne želim odgovoriti. Naj zmaga boljši.”

inbound2214897592441957217

Foto: Primož Soban

Po Mitroviću je pred mikrofone stopil še mariborski strateg Sergej Jakirović, ki je dejal, da dejstvo, da so si njegovi varovanci že zagotovili nastope v Evropi ne spremeni ničesar, saj si v Mariboru želijo zgolj zmagovati. Trenerju iz Mostarja so misli uhajale še k prejšnji tekmi z Bravom:” Ko zaostajaš za sedem točk, ne razmišljaš o ničemer oz. zgolj o tem, kako boš po dveh porazih zmagal tekmo. Po “koronskem” premoru je Bravo prva ali druga ekipa po številu točk. Zanimalo me je, kakšna bo reakcija igralcev, za katero se je na koncu izkazalo, da je bila zelo dobra. Veseli me, da smo se vrnili na zmagovita pota.”

Kot smo že zapisali, je šla ekipa s stadiona ob Kamniški Bistrici v letošnji sezoni skozi precej sprememb, a zdi se, da je v zadnjem času v precejšnjem vzponu. Jakirović je o tekmecih dejal: “Zagotovo ne bodo taktizirali, saj gre za ekipo, ki želi igrati in ima kar nekaj nekaj igralcev, ki uživajo v igri, med katerimi bi posebej izpostavil Ibričića. Pričakujem dobro in odprto tekmo, za katero se nadejam, da jo bomo na koncu dobili.”

“Slovenska liga je zelo zanimiva, saj se nikoli ne moreš oz. ne smeš preveč sprostiti. Prvenstvo se razpleta po idealnem scenariju za ljubitelje nogometa, saj bo odločitev o prvaku najverjetneje padla šele v zadnjem krogu. Ligo sem poznal že prej, vendar po treh mesecih od tekme v Domžalah dejansko ne moreš vedeti, kaj lahko pričakuješ. Lahko se samo zavedaš svoje moči in upaš, da boš v prihodnji sezoni še močnejši,” je o svoje mnenje o slovenski prvoligaški konkurenci strnil Jakirović.

Podobno kot Mitrović je tudi Jakirović razloge za izgubljeno lovoriko iskal na t.i. malih tekmah z Rudarjem, Triglavom in Taborom, na katerih so njegovi varovanci v letošnji sezoni izgubili kar 18 točk. “Nisem brez razloga rekel, da derbiji z Olimpijo ne bodo odločilni, saj je teoretično možno, da izgubiš vse štiri, pa si na koncu vseeno prvi. Če želiš osvojiti naslov prvaka, moraš osvajati točke na tekmah s prej omenjenimi tekmeci,” je dejal Jakirović. Dodal je še, da mu ni vseeno ali bodo njegovi varovanci na koncu drugi ali tretji, zato bo v nedeljo od njih zahteval, da igrajo na polno.

Jakirović se je za konec dotaknil tudi vroče zgodbe v zvezi s prihodom Matjaža Keka na klop zagrebškega Dinama, čigar ponudbo pa je Mariborčan na koncu zavrnil. “Matjaž je vrhunski trener. Po eni strani je razumljivo, da se je tako odločil, saj je Slovenec in mu slovenska reprezentanca veliko pomeni. Njegovo odločitev je treba spoštovati,” je zaključil Jakirović.

Primož Soban

julij 18, 2020

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    julij 2020
    P T S Č P S N
    « Jun   Avg »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031