Novice, Slovenija

Hojs v odstopni izjavi ostro nad delo kriminalistične policije

Potem ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes izvedli hišne preiskave v zvezi s spornim nakupom zaščitne opreme pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku, je na današnji tiskovni konferenci svoj odstop podal tudi notranji minister Aleš Hojs. Poleg njega je odstopil generalni direktor policije Anton Travner.

Hojs je na družbenem omrežju Twitter objavil tudi fotografijo svoje odstopne izjave, v kateri je v zanj prepoznavnem arogantnem in avtoritarnem slogu zapisal, da so današnje hišne preiskave posledica napovedi nekdanjega kriminalista Draga Kosa, ki jih je pred dvema mesecema objavil v kolumni v tedniku Mladina. V nadaljevanju se je Hojs še pohvalil, da je v času njegovega ministrovanja pristopil k ureditvi razmer v policiji, ki je s svojo požrtvovalnostjo, strokovnostjo in izjemnimi napori pomembno prispevala k zajezitvi epidemije ter se sistemsko lotila varovanja južne meje.

“Žal del tega varnostnega sistema, posebej kriminalistična policija in nacionalni preiskovalni urad, že vrsto let ne sledi pričakovanjem vseh nas državljanov pri preganjanju in zajezitvi organiziranega kriminala. Tako še vedno ni nobenih premikov pri preiskavi oprane milijarde za iranske teroriste. Izbranci globoke države javno razglašajo, da nikoli ne bodo procesirani in več kot očitno je, da ta del policije zavestno sodeluje v ščitenju kriminala politično ustreznih posameznikov. Pod krinko preganjanja kriminala skupaj z izbranimi mediji zastrašuje, ovaja in drugače preganja posameznike, ki jim politično niso po godu,” je svoj pogled na delo organov pregona strnil Hojs.

Aleš_Hojs_2012cropped

Aleš Hojs Foto: Wikipedia

Kot je pri politikih desne provenience že navada, tudi tokrat ni šlo mimo “udbovsko-partijskih” struktur, ki onemogočajo učinkovito depolitizacijo in spremembe v policiji.

Po današnjih dogodkih sta tako možna scenarija, ki predvidevata bodisi razpad obstoječe vladne koalicije bodisi njeno okrepitev oz. strnitev vrst. Glede na Hojsovo odstopno izjavo se zdi bolj verjeten drugi scenarij, a pomembno vlogo pri tem bo imelo tudi ravnanje koalicijskih partnerjev SMC-ja in DeSUS-a, pri katerem je glede na poročanje medijev precej nezadovoljstva s stanjem v trenutni vladni koaliciji.

Primož Soban

junij 30, 2020

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    junij 2020
    P T S Č P S N
    « Maj   Jul »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930