Novice, Slovenija

Enigma DeSUS

Pred vladno koalicijsko barko je očitno zelo nemirno morje. Zdi se, da po odstopu Levice kot pogodbene opozicije, premieru Marjanu Šarcu gredo vedno bolj na živce tudi njegovi koalicijski partnerji. To je posebej vidno v zadnjih dneh, ko sta Šarca očitno zelo razburila nespreten umik šestih pripadnikov Slovenske vojske iz Iraka, ki sta ga izvedla obrambni minister Karl Erjavec in predsednik republike Borut Pahor. Z neposrečeno akcijo si je predvsem Erjavec nakopal dodatne kritike, ki jih pred sobotnim kongresom stranke DeSUS že tako ali tako ne manjka.

Karl Erjavec v slovenskem političnem prostoru velja za svojevrstno politično figuro. Njegov šaljiv slog in govorna napaka sta bila vrsto let inspiracija mnogim imitatorjem, za katere je bil hvaležen lik v številnih satiričnih oddajah. Toda v zadnjem času se zdi, da se njegov politični repertoar počasi, a vztrajno prazni. O tem pričajo tudi javnomnenjske ankete, ki njega in stranko DeSUS že nekaj časa uvrščajo na rep priljubljenosti slovenskih političnih strank. Na tem mestu je zelo težko govoriti o konkretnih razlogih za nizko podporo, a eden izmed njih je zagotovo ta, da se je volilno telo Erjavca enostavno naveličalo.

Karl Erjavec

Karl Erjavec Foto: Wikipedija

Njegova politična pot pa ima še eno šibkost. Navkljub deklariranem zavzemanju za upokojence Erjavec nikoli ni prevzel ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer bi lahko za omenjeno populacijo naredil največ. Namesto tega je večji del svoje politične kariere presedel na obrambnem in zunanjem ministrstvu, ki imata z upokojenci bore malo skupnega, s čimer je sčasoma zagotovo izgubil precejšen del politične kredibilnosti. Omenjene slabosti so zagotovo opazili tudi v DeSUS-u, kjer jih ne glede na izid sobotnega glasovanja o novem predsedniku oz. predsednici čakajo težki časi.

Lahko bi rekli, da je usoda te stranke v tem trenutku precejšnja uganka. Navkljub omenjenim kritikam obstaja velika verjetnost, da bo Erjavec ponovno izvoljen za predsednika stranke, pri čemer je najbolj verjeten scenarij, da bi DeSUS v tem primeru na naslednjih volitvah izpadel iz parlamenta ali pa bi za las presegel parlamentarni prag. Stranki se bistveno boljše ne piše niti v primeru, da bi predsedniško mesto zasedla Erjavčeva protikandidatka Aleksandra Pivec, ki je precej manj karizmatična in politično izkušena kot dosedanji predsednik. Ob tem jo bremeni še t.i. afera SRIPT, s katero bi ob morebitni izvolitvi stranki obesila še dodaten mlinski kamen.

Pešanje politične moči, ki smo mu te dni priča v DeSUS-u, bo zagotovo imelo določene posledice v celotnem slovenskem političnem prostoru, saj je bila ta stranka pogosto jeziček na tehtnici pri oblikovanju koalicij. Slovenska politika se je tako že navadila, da po volitvah nevarnost nove politične krize oz. predčasnih volitev prepreči tako, da upokojensko stranko povabi v koalicijo. Omenjena praksa pa se vleče že od leta 1996 (izjema je bila le Bajukova vlada leta 2000). Prihodnost brez DeSUS-a se v tem trenutku vsekakor zdi zelo enigmatična.

Primož Soban

januar 14, 2020

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
  Koledar objav
  januar 2020
  P T S Č P S N
  « Dec   Feb »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031