Naše mesto in okolica, Novice

Grafiti kot obliž na rane urbanega okolja

Vsako mesto ima predel, ki je znan po številnih grafitih, pri čemer tudi Maribor ni izjema.  Slednji odražajo občutke prebivalcev mesta, čeprav nad njimi marsikdo viha nos. Zato lahko rečemo, da gre pri tovrstnem umetniškem izražanju za hojo po robu med vandalizmom in umetnostjo. Toda morda so grafiti ravno zaradi tega tako privlačni.

GT22.FOTO.Igor.Unuk

Foto: Igor Unuk

Svoje mesto najdejo v degradiranih koščkih mesta. V štajerski prestolnici so zato mnogi deli, ki so bili prepuščeni razpadu, danes postali prava slikarska platna. S tem so pomembno pripomogli k ponovni estetizaciji prostora tam, kjer je ta najbolj potrebna. To so običajno alternativni kulturni centri in zanemarjeni deli mesta, zato grafiti delujejo kot nekakšen obliž na rane urbanega okolja.

Ni.Predaje.FOTO.Igor.Unuk

Foto: Igor Unuk

Na tem mestu je vsekakor potrebno poudariti, da grafitiranje ni destruktivna ali vandalska umetnost. Med grafitarji namreč obstajajo moralne smernice po katerih se avtorji ravnajo. Za vse, ki vas zanimajo mestne stenske poslikave, se lahko v petek, 8. novembra, ob 18. uri udeležite pogovora z naslovom Mariborski grafiti: Od vandalov do muralov. Pogovor z anonimnimi avtorji, ki Maribor bogatijo s to obliko umetnosti, bosta vodila Tanja Cvitko in Igor Unuk, dokumentalista mariborskih grafitov. Naslednji dan, v soboto, 9. novembra, ob 10. uri pa sledi grafiti intervencija na območju KC Pekarna.

P.S.

november 6, 2019

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
  Koledar objav
  november 2019
  P T S Č P S N
  « Okt   Dec »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930