Dogaja se, Prireditve

“Feminizem je futurizem”

V Vetrinjskem dvoru je včeraj potekala tiskovna konferenca pred začetkom mednarodnega filmskega festivala  StopTrik. Festival bo potekal že deveto leto zapored, letošnja osrednja tema pa bo feminizem. Program in tematiko so na druženju s predstavnicami in predstavniki sedme sile predstavile Urška Breznik, direktorica Pekarne Magdalenske mreže in izvršna producentka festivala, Olga Bobrowska, direktorica festivala, Brina Fekonja, producentka in kuratorka otroškega programa ter Saša Bah, producentka in koordinatorica gostov.

Dogajanje se bo odvijalo med 3. in 6. oktobrom v dvorani Vetrinjskega dvora, GT-ju 22, Intimnem odru,  Lutkovnem gledališču, Mariborski knjižnici in Galeriji K18. “StopTrik je posvečen stop animaciji, pri čemer gre za analogno tehniko animacije. Slednja ostaja na polju animiranega filma, navkljub porastu digitalne animacije, s katero se v zadnjih letih ukvarja vse več hollywoodskih studiev,” je uvodoma dejala Urška Breznik. Kot smo že zapisali, je osrednja nit letošnjega festivala feminizem, k čemur so precej botrovale politične razmere oz. porast fašizma, ki smo mu priča v Evropi in ZDA, a to ni edini razlog za izbiro omenjene teme. V zadnjih letih se je na sceni namreč pojavilo precej ženskih ustvarjalk, ki se ukvarjajo s stop animacijo, zato bo zanimivo videti, kako se bo celotna filmska industrija odzvala na ta fenomen oz. ali jim bo sploh ponudila priložnost.

Po besedah Olge Bobrowske je eden izmed ciljev festivala tudi preseganje stereotipov o tem, kaj je ženski oz. feministični film. “Umetniki, ki bodo predstavili svoja dela, ne ustvarjajo v okviru velikih studiev, ki jih poznamo v ZDA, Veliki Britaniji in Franciji, kar pomeni, da se soočajo tudi z drugačnim delovnim okoljem. Poleg tega pa se morajo spopadati še z diskriminacijo, ki je posledica patriarhalnega načina razmišljanja,” je dejala Bobrowska. Organizatorji so ob tem še zatrdili, da je eden izmed njihovih ciljev prikazovanje družbenih problemov skozi prizmo nove estetike. “Feminizem je futurizem,” je še povedala Bobrowska.

DSCF2517

Foto: Maša Stošič

Kot se za festival animiranega filma spodobi, bo del programa namenjen tudi najmlajšim. “Pripravili smo štiri projekcije animiranih filmov ter po eno predavanje in delavnico. Želimo vzgajati mlajše občinstvo in mu predstaviti tehnike animiranega filma. Otroke bomo seznanili tudi s tem, kako nastaja animirani film. Zanje bomo predvajali projekcijo švedskih animiranih filmov Pika in packa pa tudi najboljše slovenske animirane filme,” je povedala Brina Fekonja. Poseben dogodek bo zagotovo predstavitev kitajskih animiranih filmov s strani kitajskega umetnika Zhou Zhoua, ki ji bo sledila delavnica, na kateri se bodo udeleženci seznanili s  senčnim lutkovnim gledališčem.

StopTrik se uradno začne v četrtek, nekakšen uvod v festival pa je bila že včerajšnja otvoritev razstave v Vetrinjskem dvoru z naslovom Slovenski animirani film 2006-2017, ki v ospredje postavlja delo animatork, in sicer Špele Čadež, Anke Kočevar in Katarine Nikolov. Razstavo si bo mogoče ogledati do 11. oktobra.

Poleg animiranih filmov bodo v sklopu festivala potekale tudi številno okrogle mize, na katerih se bo razpravljalo o temah povezanih s feminizmom. Na StopTrik-u si bo sicer v tekmovalnem delu programa mogoče ogledati 58 filmov, glavno nagrado za najboljši film pa bo podelilo občinstvo, medtem ko bodo strokovne nagrade poleg študentske žirije podelili tudi kuratorji in kuratorke. Za konec pa zapišimo še, da bo festival pospremil bogat spremljevalni program, pri katerem velja izpostaviti razstavo Bodečih než, nagrad, ki jih vsako leto za najbolj seksistično izjavo podeljujeta kolektiv Rdeče zore in portal Spol.si.

Primož Soban

oktober 2, 2019

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
  Koledar objav
  oktober 2019
  P T S Č P S N
  « Sep   Nov »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031