Naše mesto in okolica, Novice

“Integracije se učimo vse življenje”

Integracija v družbo je pomembna za vsakega posameznika, saj le tako lahko uresniči vse svoje potenciale. Večina ljudi se v družbo integrira preko družine, šole ali zaposlitve. Toda za marginalizirane družbene skupine integracija predstavlja velik izziv. To še posebej velja za Rome, ki so v družbi deležni številnih predsodkov, zato se vanjo še toliko težje vključijo. Tega izziva so se lotili v romskem društvu Romano Pralipe iz Maribora, kjer izvajajo projekt z naslovom “Učenje za učenje potom integracije z mladimi Rominjami in Romi.” Namen projekta je osveščanje mladih Rominj in Romov o pomenu prizadevanja za boljšo vključenost na vseh ravneh družbenega življenja. Slednje zajema predvsem področje izobraževanja in trga dela.

Učenje za učenje

“Za nas Rome je zelo pomembno, da se izobražujemo, saj večinskemu prebivalstvu na ta način dokažemo, da tudi mi imamo svoje spretnosti in znanja, ki jih številni delodajalci iščejo na trgu dela, a jih enostavno ne najdejo. To je t.i. win-win situacija, kjer pridobimo oboji, tako Romi kot tudi delodajalci,”je povedal predsednik društva Fatmir Bećiri. Ob tem pa je vsekakor potrebno poudariti, da je zelo težko ločiti med integracijo in asimilacijo, saj lahko slednja pripelje do tega, da lahko določena manjšina izgubi svoje kulturne posebnosti in postane popolnoma podobna večinskemu prebivalstvu. Glede tega Bećiri poudarja, da Romi negujejo svojo kulturo predvsem preko folklornih plesov pa tudi romske glasbe, kar ohranja njihovo identiteto in jim omogoča, da tudi Neromi spoznajo bogato kulturno zakladnico te vseevropske manjšine.

“V zadnjem času opažam, da mlade Rominje in Romi vse manj negujejo svojo identiteto, zato jih moramo že od majhnega navajati na to, da bodo spoštovali svoje korenine in se hkrati kot polnopravni državljani bili sposobni vključiti v življenje skupnosti. Integracije se tako učimo skozi vse življenje,” je zaključil Bećiri.

P.S.

september 15, 2019

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    september 2019
    P T S Č P S N
    « Avg   Okt »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30