Novice, Slovenija

Umrl je Ivan Oman, kmet iz Zminca

V javnost je danes prišla vest, da je v 90. letu starosti umrl eden izmed vodilnih akterjev slovenske demokratizacije in osamosvojitve Ivan Oman. Svoj politični vrhunec je dosegel konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je postal prvi predsednik Slovenske kmečke zveze, ki je kasneje postala del zmagovite predvolilne koalicije Demos.

Oman je veljal za politika konzervativnih nazorov, značilnih za slovenskega kmečkega človeka. Na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 je bil poleg Cirila Zlobca, Dušana Pluta in Matjaža Kmecla izvoljen za člana predsedstva Republike Slovenije. Po osamosvojitvi in razpadu Demosa je na državnozborskih volitvah leta 1992 kandidiral na listi Slovenskih krščanskih demokratov (SKD) in bil izvoljen za poslanca. Pred tem je izstopil iz Slovenske kmečke zveze, ki se je preimenovala v Slovensko ljudsko stranko (SLS), katere predsednik je postal njegov zet Marjan Podobnik. Po letu 1996 se je poslovil od aktivne politike in se posvetil delu na kmetiji v svoji domači vasi Zminec nad Škofjo Loko.

Ivan_Oman

Ivan Oman Foto: Wikipedija

Javnost si ga bo zapomnila tudi po nekaterih bolj ali manj posrečenih izjavah, kot sta npr. “Ni pomembno, če je pismen, pomembno je, da je naš” in “Mi gremo na volitve zato, da zmagamo.” Kasneje je postal tudi vnet zagovornik združitve SKD in SLS, do katere je leta 2000 tudi prišlo, a je stranka kmalu zatem, zaradi nesoglasij glede volilnega sistema, razpadla kar je privedlo do ustanovitve Nove Slovenije.

V jeseni svojega življenja je bil pogosto kritičen do družbenih in političnih razmer. Pot do napredka je videl v kombinaciji konzervativne in socialdemokratske politike oz. v veliki koaliciji, kot jo poznajo v Nemčiji.

Primož Soban

avgust 18, 2019

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    avgust 2019
    P T S Č P S N
    « Jul   Sep »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031