Naše mesto in okolica, Novice

“Magnifico je car”

Sinoči je na odru na Trgu Leona Štuklja potekal koncert Roberta Pešuta-Magnifica. Magnifico je ime, ki v teh krajih lahko napolni marsikateri prireditveni prostor in tudi sinočnji koncert ni bil izjema. O tem, da je njegova glasba zimzelena, priča tudi dejstvo, da smo lahko med občinstvom opazili tako tiste, ki so v minulih dneh zaključili s šolskim letom pa tudi tiste, ki so že upokojeni. Nad njim so  navdušene vse generacije.

Koncert je minil v znamenju simpatičnega prepletanje slovenskega in balkanskega melosa. “Noč ima svojo moč,” pravi znan pregovor. Temu primerna je bila uvodna pesem z naslovom 24 000 poljubov, ki je obiskovalce dobro segrela pred geografskim in časovnim potovanjem skozi Magnificovo glasbeno ustvarjanje. Moram priznati, da so mi bili bolj poznani ritmi pesmi, kot so iz Ljubljane v Portorož, Hir aj kam hir aj go, In ko enkrat bom umrl, Silvija in še kakšen komad iz njegovega “slovenskega” ustvarjanja, a tudi če ne poznaš vseh njegovih pesmi, se enostavno zazibaš v njihovem ritmu.

20190624_221454_HDR

“Pred leti sem pri njem doma delal stopnice. Pogostil me je s pivom in borovničevcem. Pogovarjala sva se, kot bi se poznala že deset let. Magnifico je car,” mi je ob navdušenih žvižgih dejal eden izmed obiskovalcev. Robert Pešut zase pravi, da ne ve natančno, kaj je, zato ljudem dopušča, da ga poimenujejo, kot se jim enostavno zazdi. Ko se je koncert približeval h koncu, je občinstvu predstavil še nekaj pesmi iz tovrstnega ljudskega repertoarja. Najprej si je zastavil vprašanje, kdo je čefur, nato je zapel, da lahko podari samo ljubezen, na koncu pa razkril, da se po mestu govori: “Magnifico je peder.”

Publika je njegov nastop nagradila z bučnim aplavzom, zato jo je nagradil še s pesmima Pastirče mlado in Pukni zoro, ki je bila napisana za serijo Montevideo, Bog te je videl. “Kapo dol,” bi dejal naš nekdanji nogometni selektor.

Primož Soban

junij 25, 2019

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
  Koledar objav
  junij 2019
  P T S Č P S N
  « Maj   Jul »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930