Novice, Slovenija

Ali je Ksenija Klampfer zrela za interpelacijo?

Vlada bo na današnji seji obravnavala predlog ministrice za delo, družino in socialne zadeve Ksenije Klampfer o ukinitvi dodatka za delovno aktivnost. Pri vsej zadevi je posebej presenetljivo to, da takšen ukrep predlaga t.i. levosredinska vlada, ki naj bi bila takšnim socialnim korektivom bolj naklonjena od politikov na desni strani političnega spektra.

Le kaj se mora plesti v glavi ministrice, da se odloči za tako nesocialen ukrep? To najbrž ve zgolj sama. Več kot očitno pa je, da ima o brezposelnosti in brezposelnih povsem napačno predstavo. To potrjuje tudi njen argument, da višina dodatka za delovno aktivnost skupaj s prejemanjem denarne socialne pomoči vodi v past neaktivnosti. Ob tem lahko rečemo zgolj to, da omenjenega dodatka zagotovo nihče ne prejema zaradi sedenja na kavču, če pa mu ga pri posamezni nevladni organizaciji dajo na “lepe oči” pa bi se ministrica morala domisliti načina, kako kaznovati takšno organizacijo, ne pa da z ukinitvijo dodatka, vse prejemnike razglaša za fiktivne prostovoljce.

Ksenija Klampfer Foto: STA

Na tem mestu pa vsekakor ne smemo prezreti dejstva, da si brezposelni s tem ustvarjajo tudi socialno mrežo, ki jim lahko pomaga pri iskanju zaposlitve oz. odkrivanju skritega trga dela. Tukaj gre predvsem za delovna mesta, ki jih ni mogoče najti na spletnih portalih in se ne nanašajo na delovno-intezivne panoge. Če ljudje takšnih spodbud ne bodo več prejemali, bodo več časa preživeli doma in se s tem še lažje ujeli v zanko brezposelnosti. Dobro plačani uradniki na ministrstvu tako več kot očitno ne razumejo, da je prostovoljstvo eden izmed načinov aktivnega iskanja zaposlitve, med katerega ne prištevamo zgolj suhoparno pošiljanje prošenj delodajalcem in čakanje na odgovor, ki ga mnogokrat sploh ni.

Zanimivo bo videti tudi, kako se bo na predlog Klampferjeve odzvala vladajoča koalicija. Ali bo pred aktualno ministrico ponižno sklonila glavo in njen predlog podprla po načelu “kdor ne dela, naj ne jé” ali pa bo premogla dovolj razuma in ukrep zavrnila. Nov preizkus bo sledil, ko se bo zakonodaja po skrajšanem postopku sprejemala v Državnem zboru, kjer se bo pred dilemo ali naj spremembe podpre, znašla predvsem Levica. Slednja bi se kot prava socialistična stranka morala podobnim poskusom nedvoumno upreti in v skrajnem primeru vložiti tudi interpelacijo zoper Ksenijo Klampfer. Politika zategovanja pasu na področju sociale namreč srhljivo spominja na ZUJF. Ponovitve slednjega pa si volivke in volivci strank vladajoče koalicije zagotovo ne želijo.

Primož Soban

maj 30, 2019

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
  Koledar objav
  maj 2019
  P T S Č P S N
  « Apr   Jun »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031