Dogaja se, Razstave

Na fasadi Galerije K18 na ogled prvomajska Diareja

Praznik dela so v Pekarni Magdalenske mreže počastili na prav poseben način. Odločili so se, da bodo na fasado Galerije K18 naredili inštalacijo ilustratorja Tomaža Lavriča. Ob tem se povprečnemu obiskovalcu zastavlja vprašanje, kdo sploh je ta izjemni slikar, ki svoja dela že skoraj trideset let objavlja v tedniku Mladina. Natančnega odgovora ni. Smo pa obiskovalci izvedeli, da moramo iskati med Josipom Visarionovičem, Lovrom Matičem in TBC-jem ali Ton Tonom. Lavrič se zelo nerad pojavlja v javnosti, zato se otvoritve razstave tudi tokrat ni udeležil, a to pravzaprav niti ni bil namen dogodka.

Državljan diareja

Osrednji cilj razstave je, da se mimoidoči zave, da smisel praznovanja praznika dela ni zgolj v piknikih in krajšem dopustu na morju, temveč predvsem v boju za delavske pravice. Te niso pridobljene, ampak so priborjene, zato se morajo tudi mlajše generacije zanje vedno znova boriti. Brezbrižnost današnje družbe do delavskih pravic izraža tudi Diareja, na kateri eden izmed likov reče: “1. maj je praznik delavskih pravic, dragi prekarci!” Občinstvo pa se nato vpraša:”Kaj je to praznik? Kaj so to delavci? Kaj so to pravice?” Omenjeni stavki tako odražajo čas, v katerem se do delavcev in njihovih pravic obnašamo vedno bolj mačehovsko.

Urška Breznik nagovor

Poleg otvoritve nove fasade so si obiskovalci ogledali tudi dokumentarni film o Tomažu Lavriču z naslovom Državljan Diareja, ki je nastal leta 2011 v režiji Dušana Moravca, kjer o njem spregovorijo  nekdanji sodelavci tednika Mladina in številni umetniki iz Slovenije ter tudi iz preostalih republik nekdanje Jugoslavije. Za konec pa naj zapišemo še, da se ni zgodilo prvič, da ima fasada Galerije K18 nekoliko bolj provokativno podobo, saj je bil lansko leto nanjo inštaliran tudi plakat Josipa Broza-Tita. Po besedah direktorice Zavoda Pekarna Magdalenske mreže Urške Breznik niso prejeli nobenega negativnega odziva, ki bi bil politično motiviran. Umetniki očitno vedno zadenejo žebljico na glavico. Več slik si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji:

Tomaž Lavrič

Otvoritev razstave

Strip 1.0

Strip 2.0

Črtomirka

Primož Soban

maj 2, 2019

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    maj 2019
    P T S Č P S N
    « Apr   Jun »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031