Dogaja se, Prireditve

Danes v Mariboru začetek premiernega ZIZ Festivala

V organizaciji Kolektiva ZIZ in Pekarne Magdalenske mreže Maribor se bo danes, ob 17. uri, v GT22 s predstavo In, predstava bo, začel ZIZ Festival. Dogajanje bo poleg prej omenjenega prizorišča potekalo še v Narodnem domu Maribor, kjer bo na ogled tudi razstava fotografa Janeza Klenovška. Začetki kolektiva segajo v leto 2013, ko se je skupina mladih pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže odločila vzpostaviti Kolektiv ZIZ. Ta aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav kolektiv preizprašuje razmerja moči v družbi. V tem kontekstu posebej velja  izpostaviti predstave, kot so Slovenska mati in hči, Med dvema ognjema, Objem granitne kocke, Za 4 stenami in Ema.

Po zaključku festivala bo v soboto na sporedu 6. Gala podelitev ZIZ nagrad, ki bo potekala v Salonu uporabnih umetnosti. Slavnostni govornik na prireditvi bo igralec Jurij Drevenšek. »Alternativna neodvisna scena je nestabilna in hoče biti nestabilna, ker s svojimi progresivnimi produkcijskimi formami obnavlja same uprizoritvene umetnosti. Smisel ji daje s svojim alternativnim dojemanjem tako umetnosti kot življenja samega. Institucije vedno prevzamejo točno to, kar ima neodvisna scena. Alternativna scena se mora vedno znova sesuti, da se lahko potem vedno znova tudi vzpostavi, vedno znova rodi. In točno to povzema Gala ZIZ, ki je smetana mariborske alternativne uprizoritvene produkcije,« sta o alternativni sceni v štajerski prestolnici povedala lanskoletna slavnostna govornika Vito Weis in Uroš Kaurin.

ZIZ

Osrednja tema dogajanja bo prekarnost oz. negotove oblike zaposlitve, ki v današnjem času tarejo vse več mladih. V precej nestabilnih razmerah delujejo tudi ustvarjalci ZIZ-a, zato so po besedah njihove vodje Barbare Polajnar še toliko bolj veseli, da jim je letos premierno uspelo ustvariti kulturni dogodek z dodano vrednostjo. “Veseli nas, da bo letos prvič zaživel tudi ZIZ Festival, kjer se bodo v dveh dneh predstavile izbrane predstave mariborske alternativne gledališke produkcije. K sodelovanju pa smo povabili tudi performans ljubljanske Via Negative *arija *omagaj, ki se bo v Mariboru prvič predstavila prav na ZIZ Festivalu,” je povedala Polajnarjeva.

Festival se bo zaključil jutri. Obiskovalcem ni potrebno plačati vstopnine oz. lahko dajo zgolj prostovoljen prispevek za izvajalke in izvajalce.

Primož Soban

april 18, 2019

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    april 2019
    P T S Č P S N
    « Mar   Maj »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930