Naše mesto in okolica, Novice

V Mariboru jutri začetek praznovanja ob svetovnem dnevu Romov

Romi svoj dan obeležujejo 8. aprila, toda v Mariboru so se odločili, da bodo praznovanje dneva, ki je posvečen tej vseevropski manjšini, začeli že jutri. “Svetovni dan Romov praznujemo od leta 1971, ko so se predstavniki Svetovnega romskega kongresa sestali v Londonu in za ta dan izbrali 8. april. Na ta dan se zapoje himna Djelem Djelem, izobesijo pa se tudi romske zastave. Namen praznovanja je ohranjanje romske identitete in izboljšanje gmotnega položaja Romov. Na tem mestu bi želel pozvati romsko skupnost, da se prilagodi na življenje v lokalnem okolju in dodal, da morajo Romi tudi sami nekaj narediti za to, da se njihov položaj izboljša, saj jim v nasprotnem primeru nihče ne bo želel priskočiti na pomoč,” je uvodoma povedal predsednik društva Romano Pralipe Fatmir Bećiri.

Bećiri je izrazil zadovoljstvo nad tem, da se vse več romskih otrok vpisuje v osnovne šole, povečuje pa se tudi delež vpisanih v srednjo šolo, ki jo mnogi uspešno zaključijo. Kot primer uspešne integracije je navedel, da imajo Romi v Mariboru koordinatorja za romsko skupnost na Centru za socialno delo in na Andragoškem zavodu ter tudi nekaj romskih pomočnikov na osnovnih šolah. “Vsi ti uspehi pa so povezani z dobrim sodelovanjem z lokalno skupnostjo. Prepričan sem, da v nasprotnem primeru takšni rezultati ne bi bili dosegljivi,” je poudaril Bećiri. V štajerski prestolnici po nekaterih podatkih živi okoli 3000 Romov, kar pomeni, da se Maribor lahko pohvali z najštevilčnejšo romsko skupnostjo v Sloveniji. Na naše vprašanje, v čem se romska skupnost na Štajerskem razlikuje od preostalih Romov na Slovenskem, je Bećiri dejal, da je razlika v veri, saj so mariborski Romi po večini muslimani, medtem ko so njihovi rojaki na Dolenjskem in v Prekmurju večinoma krščanske veroizpovedi. Razlike pa se pojavljajo tudi v romskem dialektu, saj se med sabo zelo težko razumejo, zato se pogovarjajo v slovenskem jeziku. Pri tem velja izpostaviti, da so bivanjske razmere mariborskih Romov precej boljše od tistih na Dolenjskem, saj so tam romska naselja pogosto brez vode in elektrike.

20190404_121722

Fatmir Bećiri (v sredini) v pogovoru z novinarji

Večina Romov sicer še nima univerzitetne izobrazbe, prav tako pa jih pesti visoka stopnja brezposelnosti. Delo običajno dobijo preko javnih del, njihove zaposlitvene možnosti pa so se še zmanjšale zaradi izteka financiranja projekta romska restavracije Romani Kafenava, ki jo sedaj ponovno poskušajo postaviti na noge. Bećiri je izpostavil, da v zadnjem času romski skupnosti precej pomaga novoustanovljeno Društvo za podporo mladim Romom, ki ga vodi Žiga Štajnbaher. Slednje bi lahko s svojimi projekti izboljšalo zaposlitvene možnosti Romov, na pomoč pa jim pogosto priskoči tudi Epeka, ki je v preteklosti že koordinirala prej omenjeni projekt.

Osrednja slovesnost ob Svetovnem dnevu Romov bo potekala jutri s pričetkom ob 14. uri poleg romske restavracije Romani Kafenava. Dogajanje bo spremljal bogat kulturni program. Dogodek bodo sponzorirali Energija plus, Radenska, Ministrstvo za kulturo in Društvo za podporo mladim Romom. Svojo udeležbo so že napovedali številni ugledni gostje, med drugim tudi predsednik Državnega zbora Dejan Židan, župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, direktor Urada za narodnosti Stanko Baluh in evropska poslanka Tanja Fajon.

Primož Soban

 

 

 

april 4, 2019

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    april 2019
    P T S Č P S N
    « Mar   Maj »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930