Naše mesto in okolica, Novice

Ali je Maribor še varno mesto?

“O, moj Maribor je tak fejst nor, da v srcu vse verjame, ko vino brcne pamet v rit, ko se mu duša vžge,” se glasi refren pesmi Zorana Predina. Glede na dogodke v zadnjih dneh se zdi, da je Maribor res malo nor. Včeraj smo bili namreč priča novemu napadu na enega izmed lokalov, ki so v lasti podjetja Galerija Gosposka, katerega direktor je bil pred nastopom županske funkcije Saša Arsenovič. Po navedbah policije je bilo v včerajšnjem incidentu uporabljeno eksplozivno sredstvo, kar pomeni, da bi lahko dogodek označili celo kot teroristični napad. Sreča v nesreči je, da pri tem ni bil nihče poškodovan. V primeru, da je bil napad politično motiviran, se zastavlja vprašanje, kdo za njim stoji in kje so napadalci kupili eksplozivno sredstvo. V mestu je prvič resneje počilo leta 2012, ko je tedanji župan Franc Kangler postavil radarje. Na tem mestu te zgodbe ne bi pogrevali, a protesti so se tedaj začeli šele v šestem letu Kanglerjevega županovanja, medtem ko se Arsenovič že po nekaj mesecih sedenja na županskem stolčku sooča s političnimi ekscesi, ki jim v Sloveniji nismo bili priča že od tranzicijskih devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Ob tem moramo vendarle izpostaviti tudi dejstvo, da nekatere prve Arsenovičeve poteze ne vzbujajo pretiranega optimizma. Mednje zagotovo sodi tudi prodaja Tkalke, kjer domujejo številna socialna podjetja, ki bi si morala v tem primeru poiskati nove prostore. Sam osebno menim, da zdajšnja funkcija stavbe v ničemer ne kazi podobe mesta, zato se mi poteza lokalne oblasti ne zdi smiselna, poleg tega pa je Tkalka postala zgledno stičišče socialnega podjetništva, kulture in medijev, saj trenutno v njej domuje tudi Mariborski radio študent-MARŠ. Toda to je že začetek neke druge zgodbe.

Poleg uničevanja premoženja političnih nasprotnikov imamo v Mariboru opravka še z osebami, ki so obtožene ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Danes je namreč okrožno sodišče v Mariboru samooklicanega vodjo Štajerske varde Andreja Šiška spoznalo za krivega in mu prisodilo osem mesecev zaporne kazni. Ko človek gleda Šiškove privržence, se mu sama po sebi nehote ponuja primerjava s korakanjem nacistov po nemških ulicah v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Podobno, kot je bil pri nacistih kljukasti križ, je pri Štajerski vardi prepoznaven simbol kastrirani maček oz. karantanski panter, ki ga Šiško nosi na kapi, danes pa ga je imel prišitega tudi na vojaški uniformi. Izdelava oblačil in pokrival s takšnimi simboli seveda nekaj stane, zato si lahko na tem zastavimo tudi vprašanje, kdo financira Hervarde, da si lahko privoščijo obleke s takšnimi simboli.

Rožmarin razbit

Vsi našteti incidenti pa so zagotovo tesno povezani s socialno sliko v štajerski prestolnici. Navkljub besedam politikov, ki pravijo, da živimo v času konjukture, se ta v Mariboru zagotovo ne čuti, saj je še vedno dokaj težko dobiti službo, kar marsikoga napelje k temu, da uteho poišče v političnih skrajnostih. S tem problemom se bo politika prej ali slej morala soočiti, v nasprotnem primeru se nam vsem skupaj piše zelo slabo.

Primož Soban

marec 29, 2019

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    marec 2019
    P T S Č P S N
    « Feb   Apr »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031