Naše mesto in okolica, Novice

Na Trgu Leona Štuklja soočenje mladih kandidatov za evropske poslance

Volilna kampanja pred letošnjimi evropskimi volitvami se počasi začenja. Kot vse kaže, bo zelo pomemben del nagovarjanje mladih volivcev, med katerimi je volilna udeležba običajno najnižja. Današnji dogodek, ki so ga organizirali Mladinski svet Slovenije, Evropski mladinski forum in Mestna občina Maribor, je potrdil, da je temu res tako, a na srečo obstajajo tudi številne izjeme.

Svoje poglede na izzive, ki čakajo Evropsko unijo, so predstavili Mojca Erjavec (NSi), Neva Grašič (SD) in Lev Centrih (Levica). “Moja odločitev za kandidaturo je bila skoraj neizogibna. V Bruslju sem živela in delala skoraj 15 let, saj sem se tja odpravila takoj po diplomi. Pred kratkim sem se vrnila v domače okolje, kjer med drugim opravljam tudi funkcijo občinske svetnice na Ravnah na Koroškem. Zanimajo me predvsem mladi, zato na tem področju želim doseči konkretne rezultate,” je uvodoma dejala Mojca Erjavec. Dodala je še, da v primeru izvolitve njen fokus ne bi bili zgolj mladi, temveč bi v ospredje postavila tudi zdravstvo, socialo in boljše črpanje evropskih sredstev. Erjavčeva je kot glavni prednosti EU-ja navedla visoke okoljske standarde in možnost pridobivanja novih znanj preko evropskih programov, kot pozitivno je ocenila tudi dejstvo, da socialna država postaja vedno bolj pomembna tema v evropskih diskusijah. Kandidatko NSi-ja smo vprašali, ali je razlog za vedno večje izseljevanje mladih iz Slovenije slaba implementacija evropskih politik pri nas:”Na žalost se še vedno preveč mladih izseljuje iz Slovenije. Želela bi si, da bi ubrali drugačno pot in se tako kot jaz vrnili v domovino, saj je tukaj zelo veliko priložnosti. Vsekakor pa jim bomo morali v prihodnje ponuditi delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, kar pa je mogoče doseči tudi preko evropskih projektov.”

20190327_113536

Kandidati za evropske poslance (od leve proti desni): Lovro Centrih, Neva Grašič in Mojca Erjavec (druga z desne)

Tudi kandidatka SD-ja Neva Grašič se je z delovanjem EU srečala že v študentskih letih, saj je bila soustanoviteljica Kluba evropskih študentov. V tistem obdobju se je ukvarjala predvsem s tem, kako Evropo čim bolj približati ljudem, hkrati pa je preučevala tudi odnose med Brusljem in ostalimi državami članicami. “Na listi SD sodelujem kot kandidatka Mladega foruma, zato želim ponesti glas mladih v Evropski parlament. Pri tem bi posebej izpostavila področja, kot so izobraževanje, zaposlovanje in izvajanje programov Erasmus+,” je dejala Grašičeva, in v isti sapi dodala, da bi bilo treba več pozornosti nameniti tudi stanovanjski politiki, saj je ta po njenem mnenju tako v Sloveniji kot v EU precej slaba. “Mladi si zaslužijo boljše bivanjsko okolje in to bo ena izmed mojih prioritet,” je še dodala. Na naše vprašanje, ali se mladi dovolj zavedajo prednosti, ki jih prinaša članstvo v Uniji, pa je odgovorila:”Mladim pogosto delamo krivico glede njihove apatičnosti in vključenosti v politiko. Menim, da se zavedamo prednosti, ki jih Evropa prinaša, vendar pri tem sodelujemo na nekoliko bolj nekonvencionalen način. Eden takšnih primerov so nedvomno protesti za podnebno prihodnost. Zagotovo pa nas lahko skrbi volilna udeležba, saj je bila ta v starostni skupini do 29 let na zadnjih volitvah zgolj 15%, a delamo vse na tem, da bi bila tokrat čim višja.”

Na mlade volivce očitno stavi tudi Levica. Za to stranko bi lahko rekli, da spada med tiste, ki zagovarjajo alternativen model dosedanji neoliberalni ureditvi, a se Lovro Centrih s tem ni strinjal, saj gre po njegovem mnenju za model, ki bo potreben, če bo človeštvo sploh želelo preživeti. “Zagovarjamo demokratizacijo procesov odločanja v EU, saj so ti v veliki meri podvrženi interesom kapitala. To se je videlo predvsem na primeru Grčije, ki so jo z varčevalnimi ukrepi spravili na kolena. Želimo si predvsem reformo bančnega sistema oz. Evropske centralne banke (ECB), saj ta ni podvržena nikakršnemu nadzoru. To se je jasno videlo tudi v našem primeru, ko je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) želel preiskovati Banko Slovenije, a je nato ECB s pritiski in grožnjami želel, da se preiskava prekine. Menim, da si takšnih pritiskov, enostavno ne moremo privoščiti,” je dejal Centrih. Povedal je še, da bi morala biti ECB nadzorovana s strani Evropskega parlamenta. Trenutno je v ECB-ju 518 predstavnikov nadzornih teles, a jih je od tega 517 predstavnikov korporacij in finančnih inštitucij. Po njegovem mnenju bi slednje morali zamenjati neodvisni strokovnjaki. Centrih je izpostavil tudi potrebo po t.i. zelenem New Dealu, katerega cilj bo zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in registracijo lobistov. Levica se na volitve tudi tokrat podaja pod okriljem Stranke evropska levica, znotraj katere pa trenutno ni nekdanjega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa.

Če bi sodili po povedanem, se mladim v Sloveniji in Evropi obetajo lepši časi, a trenutno nihče ne ve, kaj bo prinesel čas po volitvah. Star pregovor pravi, da se zarečenega kruha največ poje. To pa v primeru volitev drži kot pribito.

Primož Soban

marec 27, 2019

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    marec 2019
    P T S Č P S N
    « Feb   Apr »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031