Malo vsega

Na OŠ Draga Kobala razstava o Porajmosu

Porajmos je bil dolgo zamolčana tema. Čeprav gre za zločin, ki se je zgodil istočasno kot holokavst, se o njem dolgo časa ni govorilo. Po zaslugi številnih civilnodružbenih organizacij doma in po svetu se je tudi v širši javnosti v zadnjih letih okrepilo zavedanje o pomenu spomina na genocid nad Romi med 2. svetovno vojno. Spomin na ta tragičen dogodek so z razstavo Romi v gibanju obudili tudi na Osnovni šoli Draga Kobala.

20190307_170806

Razstava prikazuje življenje Romov pred, med in po 2. svetovni vojni, po njej pa so nas vodili učenci prej omenjene šole. Ob odprtju razstave so zbranim pojasnili, da tudi romski jezik spada v skupino indoevropskih jezikov. Temu sledi razlaga, da so Romi v Evropo prišli iz območja današnje Indije. Nato pa so preko Perzije in Iraka prišli vse do današnje Grčije. V 14. stoletju so se od tam odpravili proti Srednji Evropi in se pričeli deliti na številne skupine (ena izmed njih so Sinti). Tukaj so se izdajali za romarje, zato da bi jih lepše sprejeli, a so bili za prebivalstvo, zaradi temnejše polti, vedno nekoliko sumljivi.

20190307_173657

Represija različnih oblastnikov nad romskim narodom se je nato skozi stoletja stopnjevala vse do 2. svetovne vojne, ko so nasilje in poboji vodili do Porajmosa. Usoda Romov v koncentracijskih taboriščih je osrednji del razstave, ki so jo zelo podrobno predstavili učenci Šaban, Vanesa, Katja in Maj. Mentorica in učiteljica zgodovine na OŠ Draga Kobala Marjeta Berlič je bila zelo zadovoljna z njihovo predstavitvijo in jim obljubila tudi petice pri zgodovini. Eden izmed učencev pa je že dobil novo nalogo, saj bo povezoval prireditev v počastitev svetovnega dneva Romov, ki bo 8. aprila.

Primož Soban

marec 8, 2019

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor