Novice, Slovenija

Šarec nima težav s samim sabo, ima pa jih s koalicijskimi partnerji

Za vlado Marjana Šarca je, kot vse kaže, konec medenih tednov. Nad vladajočo koalicijo se zgrinjajo temni oblaki predvsem zaradi koalicijskih partnerjev, ki očitno ne premorejo dovolj kvalitetnega kadrovskega bazena, da bi na čelo posameznega ministrstva postavili kredibilne osebnosti z dovolj izkušnjami za vodenje resorja ali pa vsaj ljudi, ki s sabo ne prinašajo preveč “prtljage.”

Kot nekakšen duh iz preteklosti je Šarca v minulih dneh doletela afera z maketo drugega tira, ki jo je na zahtevo vlade Mira Cerarja dalo izdelati podjetje Futura. Cena makete (130.000 evrov) morda niti ni toliko sporna, saj smo imeli v Sloveniji že korupcijske afere s precej večjimi zneski. V oči precej bolj bode sum, da je bil ponudnik izbran že vnaprej po strankarski liniji. Šarec je do zdaj na vse sume morebitnih nepravilnosti reagiral tako, da je od ministrov nemudoma zahteval odstop pri čemer ni bilo pomembno, če se je nekdo okoristil za 130.000 evrov ali pa je zgolj ukradel sendvič. Glede na prakse, ki smo jim bili priča v prejšnjih letih, so takšne poteze razumljive, čeprav marsikdo zdaj svari pred tem, da lahko ministra Šarčeve vlade odnese že medijska histerija. Zlasti komercialni mediji pri pritiskih po odstopu ne igrajo stranske vloge, saj nekateri včasih že skoraj neokusno pozivajo oblastnike naj odstopijo. Spomnimo se samo afere Ultra, ko so se nekateri ob dejstvu, da je Gregor Golobič zamolčal lastniški delež v prej omenjenem podjetju, spraševali, ali je laž v slovenski politiki vrednota. Nisem Golobičev oboževalec, ampak takšen medijski pogrom zoper nekoga, ki ni bil osumljen ničesar nezakonitega, se mi je tedaj zdel milo rečeno neprimeren.

Marjan Šarec

Šarčeva vlada do sedaj še ni sprejela nobene poteze, ki bi v javnosti vzbudila negativne reakcije. Večina negativnih odzivov je do zdaj prišla od ostalih koalicijskih partnerjev. To je pokazatelj tega, da ima Šarec precej naporne partnerje, zaradi katerih nam je zdaj jasno, zakaj je marsikatera od prejšnjih vlad svoje delo končala predčasno. V luči najnovejše zaostritve odnosov med SMC in SAB bo zanimivo videti, ali bosta stranki uspeli oblikovati skupno listo za evropske volitve ali pa bosta po Šarčevi košarici tudi oni dve šli vsaka svojo pot. Res je, da Slovenija trenutno beleži gospodarsko rast, zato kakšnih trših orehov, ki bi jih morala vlada streti, trenutno ni na vidiku. Vse pa bi seveda lahko spremenila morebitna nova recesija.

Vladavina Marjana Šarca je bila do zdaj zelo mirna, lahko bi rekel celo dolgočasna. Za razliko od prejšnjih premierjev Šarec do sedaj še ni imel kakšnega neposrečenega piarovskega izpada v smislu “So what” ali “Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve.”Tukaj najverjetneje tiči tudi razlog za razmeroma visoko javnomnenjsko podporo. Toda ob morebitnem nedostojnem obnašanju koalicijskih partnerjev, bi lahko tudi Šarcu popustili živci. To bi lahko izkoristile ostale stranke v koaliciji in njegovo reakcijo obrnile proti njemu. Znalo bi se zgoditi, da ob novih razkritjih nečednih ravnanj, predsednik vlade ne bo več tako vehementno pozival ministrov, naj odstopijo, saj se bo prej ali slej znašel v kadrovski stiski. Vladno barko tako v bodočnosti čaka precej bolj nemirno morje, zato bo potrebovala dobrega krmarja. Ali je takšen že na krovu, pa bomo še videli.

Primož Soban

marec 1, 2019

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    marec 2019
    P T S Č P S N
    « Feb   Apr »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031