Naše mesto in okolica, Novice

Pestro dogajanje v romskem društvu Romano Pralipe

Navkljub dejstvu, da smo šele pred kratkim zakorakali v novo leto, v romskem društvu Romano Pralipe delajo s polno paro. V prazničnem decembru so organizirali prihod Dedka Mraza za romske otroke, skupaj z Društvom za podporo mladim Romom in Združenjem Epeka. Dogodek so s sponzorskimi sredstvi podprli tudi Energija Plus, Radenska in Zveza Romov Slovenije.

V letu 2019 pa načrtujejo poseben sklop predavanj o romski kulturi, ki ga bo izvedel  Ardijan Juniko. Predavanja bodo potekala po vsej Sloveniji, v Mariboru pa se bodo odvijala v romski restavraciji Romani Kafenava. Posebno pozornost bo pritegnila tudi organizacija romskih folklornih plesov, na katerem bodo nastopile folklorne skupine iz Srbije, Črne Gore, Albanije ter Bosne in Hercegovine.

Fatmir Bečiri

Predsednik društva Romano Pralipe Fatmir Bećiri

“Romi moramo ohranjati svojo kulturo in identiteto, sicer bo ta pozabljena. Svojo izročilo moramo prenesti na mlajše generacije, saj imajo te že nekoliko drugačen način razmišljanja, zato se jim to  ne zdi toliko pomembno. Z organizacijo takšnih dogodkov skušamo svojo kulturo približati tudi mladim Rominjam in Romom. Pri tem nam zelo pomagajo številni sponzorji, ki se jim bi rad na tem mestu še posebej zahvalil,” nam je povedal predsednik društva Romano Pralipe Fatmir Bećiri. V letošnjem letu pa bodo v sodelovanju z Epeko številnim romskim otrokom omogočili tudi letovanje na hrvaški obali, kar bo zanje gotovo poseben dogodek.

dedek mraz

Decembra je Dedek Mraz romske otroke obdaril z bonboni.

Leto, ki se je pravkar začelo, bo za romsko skupnost v Mariboru zagotovo zelo pestro. Vsekakor bo zanimivo videti, kakšno bo sodelovanje z novim mariborskim županom Sašo Arsenovičem, ki je v predvolilni kampanji posebno pozornost namenil tudi Romom.

Primož Soban

januar 9, 2019

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    januar 2019
    P T S Č P S N
    « Dec   Feb »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031