Naše mesto in okolica, Novice

“Zdaj bomo skupaj delali vsi za vse”

Mariborski mestni svetniki so se danes sestali na konstitutivni seji mestnega sveta. Sejo je vodila najstarejša mestna svetnica Zdenka Križanič. Na seji so bili prisotni vsi mestni svetniki. Predsednik mestne volilne komisije Branko Reisman je nato uvodoma predstavil poročilo o izidu volitev članov mestnega sveta in župana Mestne občine Maribor, ki ga je mestni svet soglasno potrdil. Sledilo je še glasovanje o potrditvi mandatno-volilne komisije (MVK), ki so jo sestavljali Nataša Rodošek (Lista Arsenovič), Vladimira Cokoja (SDS) in Željko Vogrin (Lista Franca Kanglerja).

IMAG2144

Po odmoru je predsednica MVK Nataša Rodošek prebrala poročilo, v katerem je komisija zavrgla pritožbo Milene Finfter, ki je izpodbijala listo kandidatov Liste Arsenovič za Maribor, zaradi nepravilnega zbiranja podpisov. Kasneje se je nekoliko zapletlo že pri potrditvi mandatov, saj so svetniki potrdili zgolj 34 nespornih mandatov, medtem ko 11 mandatov ni bilo potrjenih. Zatem se je oglasil Željko Vogrin (Lista Franca Kanglerja), ki je dejal, da je po potrditvi prej omenjenih mandatov mestni svet že konstituiran, kar bi naj pomenilo, da lahko zgolj 34 članov glasuje o preostalih mandatih. Pritrdil mu je tudi njegov strankarski kolega in nekdanji župan Franc Kangler. “Če bi jaz v zameno za podpis ponujal golaž ali škatlico cigaret, bi zagotovo nastal vik in krik,” je dejal Kangler. Dodal je še, da se s takšnim načinom glasovanja aktualnemu županu zagotovo ne dela usluge. Svoj piskrček je dodala še nekdanja novinarka Breda Čepe (Lista Franca Kanglerja), ki je dejala, da bo glasovala proti podelitvi spornih mandatov, in Arsenoviču svetovala, da naj le-te najprej potrdi upravno sodišče, šele nato pa naj o njih glasuje mestni svet. Navkljub pripombam je  večina svetnikov glasovala za. Sledilo je še glasovanje o potrditvi mandata novemu županu.

IMAG2146

“Sprejemam mandat župana. Zdaj bomo skupaj delali vsi za vse. Od nas je odvisna kakovost mestnega servisa in posledično tudi počutje vseh meščanov Maribora. Vem, da je mestni svet pluralna zgodba, a upam, da se bomo v prihodnjih dneh, mesecih in letih veselili uspehov,” je po “inavguraciji” dejal Saša Arsenovič. Zadnja točka dnevnega reda je bilo imenovanje članov komisij mestnega sveta. Pripombe na način imenovanja je imel nekdanji župan Saša Pelko, ki je dejal, da razdelitev glede na zastopanost list in strank ni dovolj proporcialna ter dodal, da se mu D’Hondtov sistem pri takšnih stvareh ne zdi primeren. “Takšen način imenovanja se mi zdi precej razdiralen in v nasprotju z županovimi predvolilnimi obljubami. Upam, da je to zgolj posledica začetniške zaletavosti,” je dejal Pelko. Konstitutivna seja je tako minila predvsem v znamenju potrjevanja formalnih odločitev, čeprav je bilo moč zaznati, da bo opozicija s številnimi manevri skušala spodkopati nekatere županove projekte.

Primož Soban

 

december 20, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    december 2018
    P T S Č P S N
    « Nov   Jan »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31