Koncerti

Franziskus zaključil koncertni cikel klasične glasbe v Minoritih

V minoritski cerkvi je sinoči potekal zadnji od treh koncertov cikla klasične glasbe z naslovm Klasika danes? Jutri? Njegov namen je bil predstaviti klasično glasbo v njeni prvotni podobi brez omejitev v prostoru in času.

Zasedba Franziskus je bila ustanovljena leta 2015 v Gradcu na pobudo Simona Kintoppa. Ta je v skupini zbral mlade glasbenike iz različnih držav, ki zvoke klasike in jazza združujejo v celoto. Značilnost njihove glasbe je t.i. crossover, ki pomeni enakovredno mešanje različnih stilov in žanrov. To je bilo mogoče opaziti tudi na včerajšnjem koncertu, saj so se med sabo prepletali hitrejši in počasnejši ritmi. Dodano vrednost je koncertu dajala tudi latvijska vokalistka Elina Viluma, ki je občinstvo navduševala z izvrstno interpretacijo pesmi, Kintopp pa se je poslušalcem skušal prikupiti s pozdravi v slovenščini in iskrivim humorjem.

Franziskus 1.0

Franziskus je ponovno dokazal, da lahko vse glasbene zvrsti poslušalcem predstavi na zanimiv način. Tako so denimo zaigrali tudi valček z naslovom Katrina Balerina ameriškega skladatelja Woodyja Shawa. Skupina trenutno občinstvu predstavlja nov album, ki so ga posneli lansko leto v Lendavi. Ob tem so zelo pohvalili slovensko hrano, še posebej prekmursko gibanico in bograč. Kot se za adventni čas spodobi, se je koncert končal z latvijsko božično pesmijo.

Franziskus 2.0

“Cikel je zagotovo dosegel svoj namen, saj smo v Maribor pripeljali tudi nekaj novega in to uspeli tudi predstaviti. Glede obiska lahko rečem samo to, da nismo vedeli kaj pričakovati, zato tudi ne moremo biti razočarani. Prvi korak je narejen, a dogodek bomo morali v prihodnje bolje promovirati,” je dejal organizator koncerta Sašo Fekonja. Zanimalo nas je tudi, kako je z nastopajočimi vstopil v stik:”Vsi nastopajoči so moji študijski kolegi in dobri prijatelji. Moram reči, da ko sem jim predstavil zgodbo, so jo tudi oni vzeli za svojo in k njej z veseljem pristopili. Zame in za njih je to bil začetek nečesa novega, zato so z veseljem prišli in nekaj zaigrali. Vsi trije koncerti so bili organizirani s podporo Združenja Epeka, ki je uredilo vse potrebno, da smo v Mariboru lahko poslušali vrhunsko klasično glasbo.”

Klasiko je lepo poslušati danes ali jutri. Upamo, da se bo jutri razširil še na pojutrišnjem in tudi na prihodnja leta.

Primož Soban

december 5, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
  Koledar objav
  december 2018
  P T S Č P S N
  « Nov   Jan »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31