Naše mesto in okolica, Novice

“Moški je star takrat, ko več pozornosti namenja hrani kot pa natakaricam”

V restavraciji Taborka je danes potekala okrogla miza z naslovom Dolgoživadružba-izzivi in priložnosti. Pogovor je vodil sekretar v kabinetu predsednika vlade, nekdanji poslanec DeSUS-a in kandidat za mariborskega župana Uroš Prikl. Ostali udeleženci so bili še psiholog mag. Aco Prosnik, zdravnik dr. Zmago Turk in generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) Marijan Papež. Zbrane sta nagovorila še predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik in predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec.

Papež je poudaril, da je letos po dolgem času ponovno prišlo do redne in izredne uskladitve pokojnin, ter ob tem dodal, da če ne bi bilo DeSUS-a v vladi, do tega zagotovo ne bi prišlo. “V tem trenutku se sprejema Zakon o izvrševanju proračuna(ZIPRS) in imamo koalicijski sporazum, ki je za upokojence zelo ugoden, sam bi rekel celo nevarno ugoden. Pri tem moramo posebej paziti, da se pokojnine usklajujejo postopoma. Stranka upokojencev je že pred koncem prejšnjega mandata dala pobudo za izredne uskladitve v prihodnjih letih. Če v ZIPRS-u to ne bo predvideno, menim, da bo s tem kršena koalicijska pogodba. Vsekakor pa se moramo v prihodnje zavzemati za to, da ne glede na to, ali bomo v recesiji ali v konjukturi, usklajevanje pokojnin ne bo ogroženo. Zagotovo pa je treba čim prej začeti z novo pokojninsko reformo,” je dejal Papež.

IMAG1934

Od leve proti desni: mag. Aco Prosnik, dr. Zmago Turk, Uroš Prikl, Marjan Papež

Za Papežem je besedo dobil še Sušnik, ki je dejal, da je ob predpostavki, da je pokojnina ekonomska kategorija, prav, da upokojenci dobijo tisto, kar zaslužijo. Podobno kot Papež je tudi on poudaril, da je koalicijska pogodba za upokojence zelo ugodna, a se boji, da je v marsičem nerealna. Pri tem je posebej izpostavil, da bi se lahko izdatki za redno in izredno usklajevanje ter dvig odmernega odstotka za pokojnine do leta 2025 povečali za milijardo evrov. Takšna načrtovanja so po njegovem mnenju brezpredmetna, saj jih lahko ogrozi nova recesija.”Skoraj ne verjamem, da bi  se lahko vse, kar je zapisano v koalicijski pogodbi, tudi uresničilo,” je dejal Sušnik.

IMAG1937

Karl Erjavec

S strani Karla Erjavca je bilo precej pikrih besed namenjenih stranki Alenke Bratušek, ki je predlagala desetodstotno znižanje pokojnin, ob tem pa pet milijard namenila sanaciji bank. Erjavec je še povedal, da je bila DeSUS edina stranka, ki se je v 27 letih samostojne Slovenije borila za pravice upokojencev. Moč je bilo opaziti tudi, da so se odnosi z ZDUS-om po parlamentarnih volitvah nekoliko otoplili, čeprav je bilo iz omenjene organizacije v zadnjih letih slišati kar nekaj kritik na račun Erjavčeve politike. Pomenljive pa so bile tudi njegove naslednje izjave:”Znotraj koalicije kar naenkrat nimam več podpore. Ko omenim upokojence in koalicijsko pogodbo, mi takoj rečejo, tega ne zmoremo in izražajo skrb nad tem, da bi na nas pritisnil Bruselj. Nato znova poslušam očitke, kako izsiljujem. Če si bodo sindikati javnega sektorja izpogajali višjo maso za plače, bom zahteval, da se enak delež nameni tudi upokojencem. To bi bilo najbolj pravično, a bodo nekateri spet rekli, da izsiljujem.”

Predsednik DESUS-a je izrazil tudi ogorčenje nad izborom kandidatov za mariborskega župana in dejal, da ne razume, kako je lahko favorit za zmago nekdo, ki ga je odnesla ulica, in nek podjetnik, ki svojim zaposlenim ne plačuje prispevkov. Izpostavimo lahko še predavanje Aca Prosnika in Zmaga Turka. Prosnik je dejal, da ga v slovenski družbi skrbi porast t.i. staromrzništva. To se kaže v tem, da zdravnik starejšega človeka v ambulanti vpraša:”Koliko ste stari?” Temu pa navadno sledi retorično vprašanje: “Kaj pa še lahko pričakujete?” Po Prosnikovem mnenju to kaže na to, da starejši ljudje v družbi niso spoštovani. Turk pa je izpostavil misel dalajlame, ki je dejal, da človek ne sme živeti za to, kaj bo jutri, saj ob koncu življenja ugotovi, da sploh ni živel. Dodal je še, da medicina ni bila pripravljena na izziv starajoče se družbe in opisal, kako se proces staranja kaže na našem telesu. Navkljub vsem tegobam, ki jih prinaša starost, pa lahko hudomušno  zaključimo z besedami njegove hčere:” Moški je star takrat, ko v restavraciji več pozornosti namenja hrani kot pa natakaricam.”

Primož Soban

november 13, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    november 2018
    P T S Č P S N
    « Okt   Dec »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930