Dogaja se, Razstave

Kako so svet videli naši predniki?

Od 30. oktobra do 7. decembra je v Galeriji Epeka na ogledu razstava z naslovom Pogledi prednikov. Razstavo je pripravila mednarodno priznana video in intermedijska umetnica Ana Pečar.

Njeno delo sta v minulih letih zaznamovali dve težnji. Prva zajema raziskovanja vezana na razpršene in pogosto pozabljene ali zamolčane ostaline staroverskih prepričanj. Pečarjeva te raziskuje predvsem v Posočju, kjer so bili staroverski običaji med ljudmi še vedno živi vse do uničenja, ki ga je prinesla 1. svetovna vojna. Te običaje in ljudska izročila je na podlagi pričevanj in materialne zapuščine več desetletij zbiral Pavel Medvešček in jih šele pred kratkim objavil v knjižni obliki.

DSC_07271

Kustos razstave Žiga Dobnikar (levo) in Ana Pečar (desno) Foto: Zarja Belina

Druga težnja se pogosto prepleta s prvo in zajema poetične vizualne meditacije o odnosu med (sodobnim) človekom in naravo ter prepadom, ki vse pogosteje zeva med njima. To se kaže v razpetosti med dialogom z naravo na eni strani in vsakdanjimi težavami sodobnega umetnika, ki zahtevajo prisotnost na sceni in pridobivanje sredstev, nujnih za ustvarjanje in preživetje.

DSC_066811

Foto: Zarja Belina

Razstava Pogledi prednikov skuša obiskovalcu odstreti prvinski odnos, ki so ga imeli naši predniki do narave. Dela se neposredno nanašajo na naravo in zunanjo resničnost, vendar na nobeni točki niso zgolj dokumentarna, temveč postanejo avtonomne slikovne stvaritve, ustvarjene s fotografskimi sredstvi. Razstava je tako nazoren prikaz naravnega okolja, ki je zaznamoval najzgodnejše obdobje človeške civilizacije. Zanimiva bi utegnila biti za tiste, ki jih zanima človeška prvobitnost, izgubljena v kakofoniji vsakdana.

Primož Soban

november 6, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    november 2018
    P T S Č P S N
    « Okt   Dec »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930