Nogomet, Šport

“S tabo se ne pogovarjam.”

Po porazu in nedosojeni enajstmetrovki na sobotnem derbiju so v taboru vijoličastih danes sklicali tiskovno konferenco na temo sodniških napak v letošnjem koledarskem letu, ki po njihovem mnenju prepogosto gredo v škodo mariborski ekipi.

“NK Maribor se je odločil, da skliče tiskovno konferenco z namenom, da bi izboljšal sojenje v slovenskem prostoru. Izgubili smo zaupanje v faktor človeške napake oz. proste sodniške presoje. Glede na videno imamo veliko dokazov, da s sojenjem v Prvi ligi Telekom Slovenije nekaj ni v redu. Slovenski sodniki so bili znani po dobrem sojenju, a v letošnjem koledarskem letu je bilo z njihove strani narejenih veliko serijskih napak. Prekrški in pravila posameznih situacij so različno tolmačena. Želimo si enoten kriterij sojenja, ki bo enak za vse. To je naš cilj. Posebej pa nas moti vzvišen odnos sodnikov do igralcev oz. do strokovnega vodstva. Tega je več kot prejšnja leta. Enkrat za vselej bi radi vedeli, kaj je in kaj ni namerno igranje z roko. Ne moremo se znebiti občutka, da nekateri uporabljajo slovensko ligo kot poligon za dokazovanje na mednarodni sceni, na kateri sicer svoje delo opravljajo dobro. Toda mi želimo, da se spoštuje slovensko ligo, zato morajo biti tudi tukaj stvari jasne,” je uvodoma povedal direktor vijoličastih Bojan Ban.

V nadaljevanju je še dodal, da se zaveda, da se napake dogajajo, saj nihče ni nezmotljiv, a teh je bilo v zadnjem času enostavno preveč. Podobnega mnenja bi naj bila večina klubov v Prvi ligi Telekom Slovenije (PLTS), a se enostavno ne želijo izpostavljati. Ban je še povedal, da se pri Mariboru trudijo, da bi napake popravili, medtem ko pri sodnikih takšne želje ne vidijo. Z namenom, da bi svoje trditve še podkrepili, so predstavnikom sedme sile predvajali video, v katerem so prikazani najbolj očitni sodniški zdrsi. Iz videa je bilo razvidno, da sodniki pogosto sodijo v škodo vijoličastih in v korist Olimpije, čeprav so bili nekateri posnetki tudi takšni, da bi se iz njih dalo sklepati, da so se sodniki odločili pravilno.

44935162_990664977801272_1976799998389518336_n

“Zelo pomembno se mi zdi, da se danes pogovarjamo o takšnih stvareh. Pomembno je tudi dejstvo, v katerem delu sezone so se zgodile napake, ki so peljale tekme v določeno smer. Po ogledu tega videa bo marsikdo rekel, kaj pa napake, ki se dogajajo v vašo korist. Res je, da se napake dogajajo v obeh smereh, vendar je bilo takšnega kompenziranja enostavno preveč. Sodniki se ob polčasu dogovorijo, da bodo kompenzirali eno napako, da bodo kasneje lahko naredili še drugo in tretjo. Ko se napaka zgodi, se mora narediti vse, da se to več ne ponovi. Pomanjkljivi so tudi kriteriji, po katerih se delijo rumeni kartoni. Sodniki se do nas obnašajo, kot da so naši nasprotniki in ne delivci pravice. Rek, da se na koncu sezone vse “zgliha,” letos enostavno ne drži. Igralcem morajo biti pravila jasna, saj je debat o tolmačenju nekega prekrška enostavno preveč. To pomeni, da nekaj ni v redu,” je dejal Milanič.

Mariborski strateg o imenih ni želel govoriti, je pa dejal, da se lahko preveri, kdo je na omenjenih tekmah sodil. Dejal je še, da je sodnik sicer res spregledal prekršek Klinarja za enajstmetrovko, vendar je to kasneje kompenziral z nedosojeno enajstmetrovko po očitnem prekršku nad Luko Zahovićem. “Na derbiju mi je mahač neprestano govoril:”S tabo se ne pogovarjam.” Z njim enostavno nisem uspel vzpostaviti normalne komunikacije. Sodniki, ki nas ne vidijo kot nasprotnika, pa vam bodo povedali, da se da z mano vzpostaviti komunikacijo, ki je na športni ravni,” je zaključil Milanič.

Na vprašanje, zakaj so se tiskovno konferenco odločili sklicati ravno zdaj, je Ban odgovoril:”Današnji dogodek nima nobene zveze z derbijem. Gre samo za to, da takrat, ko opazimo, da stvari niso v redu, to tudi povemo. Ne mislimo, da je kdo skorumpiran ali favoriziran, temveč želimo zgolj opozoriti sodniško organizacijo, da je napak preveč in da je treba zadeve prevetriti in ponovno določiti pravila.”

Primož Soban

oktober 30, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor