Dogaja se, Koncerti

V Minoritih koncertni cikel klasične glasbe

Med 19. oktobrom in 4. decembrom se v Minoritski cerkvi odvija koncertni cikel klasične glasbe z naslovom Klasika danes?Jutri? Minuli petek sta tam imela koncert Duo Vita&Žan, ki sta z violončelom in harmoniko uprizorila koncert baročne glasbe z naslovom Sozvočja daljnih vrst. Koncert je bil posebej zanimiv zaradi dejstva, da v baroku še niso poznali omenjenih glasbil, kar je poslušalcu vzbudilo edinstven občutek povezanosti med sedanjostjo in preteklostjo. Kot zelo posrečeno pa lahko ocenimo tudi umestitev koncerta v cerkev, saj se baročna glasba izvrstno zliva s takšnim prostorom.

Škoda je le, da se koncerta ni udeležilo več obiskovalcev, a množičen obisk pri takšni zvrsti glasbe ne predstavlja vedno dodane vrednosti. Vita&Žan sta v svojem repertoarju odigrala skladbe skladateljev, kot so Johan Sebastian Bach, Luciano Beria, Ilkka Kuusisto, Rogelio Hugueta Tagell in Astoria Piazolle. Za posladek sta poslušalcem pripravila glasbo v latinskoameriških ritmih z naslovom Le Grand Tango. Po koncu koncerta ju je občinstvo nagradilo z bučnim aplavzom. Koncert je potekal v organizaciji Združenja Epeka, poleg nje pa so ga omogočili še Mestna občina Maribor, Lutkovno gledališče Maribor in Univerza za upodabljajočo umetnost in glasbo v Gradcu.

Namen koncertnega cikla je ponovna umestitev klasične glasbe v prostor in čas. Organizatorji ob tem opozarjajo na dejstvo, da je ta zvrst glasbe v sodobnem času izgubila svojo identiteto, medtem ko se je v širši javnosti drži nekoliko negativen sloves elitizma, konservativnosti in zamudne pedantnosti.

Duo Vita in Žan

Duo Vita&Žan Foto: Epeka

Duo Vita&Žan sestavljata violončelistka Vita Peterlin in harmonikar Žan Trobas. Oba sta se po srednji šoli odpravila na šolanje v tujino oz. natančneje v Gradec, kjer sta diplomirala na Univerzi za upodabljajočo umetnost in glasbo v Gradcu. Po diplomi se Peterlinova izobražuje kot solistka pri številnih priznanih umetnikih, kot so Marc Coppey, Valter Dešpanj, Antonio Meneses in mnogi drugi. Trobas pa je kot pedagog zaposlen na Musikum Salzburg, kjer mlade poučuje harmoniko. Kot smo že zapisali, je to bil šele prvi izmed treh koncertov v sklopu koncertnega cikla z naslovom Klasika danes? Jutri?

V soboto bo v Minoritski cerkvi potekal še koncert saksofoničnega orkestra Kug SaX Sippia, 4. decembra pa bo tam nastopila še zasedba Fraziskus, ki izvaja mešanico jazza in klasike. Prepričani smo, da obiskovalcem ne bo žal, če bodo prišli na obe prireditvi.

Primož Soban

oktober 25, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor