Rokomet, Šport

Slovenci z “ročno zavoro” boljši od Latvijcev

V Dvorani Lukna so rokometaši Slovenije in Latvije nocoj odigrali prvo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2020, ki bo potekalo v Avstriji, na Norveškem in na Švedskem. Slovenci so nastopili precej oslabljeni, saj so manjkali Mačkovšek, Kavtičnik, Marguč, Malus in Lesjak.

Tekmo so bolje začeli Latvijci, ki so v uvodnih minutah vodili s 3:1, a so Slovenci po golu Jureta Dolenca v 12. minuti prvič povedli s 4:3. Tekmo sta sodila norveška sodnika Jorum in Kleven, ki sta našim v uvodnih minutah dosodila že tri dvominutne kazni. Slovenskih rokometašev to ni zmedlo, saj so imeli v 16. minuti po golu Matica Verdineka prvič dva gola prednosti. To je prisililo gostujočega selektorja Narnickisa, da je moral takoj vzeti minuto odmora. V naslednji minuti so naši rokometaši po golu Blaža Blagotinška povedli že za tri gole (7:4). Po delnem izidu 5:0 je v 21. minuti prednost naših znašala že 5 golov (9:4). Pri Sloveniji je bil s tremi goli najučinkovitejši Blaž Janc, z nekaj obrambami pa se je v slovenskih vratih izkazal Klemen Ferlin. Pohvaliti velja tudi igro v obrambi, saj so naši zaustavili 215 centimetrov visokega Dainisa Krištopansa. Ta je do polčasa dosegel zgolj tri gole. V 29. minuti je slovenska prednost prvič narasla na 6 golov (13:7). Na odmor so Slovenci po uspešno izvedeni sedemmetrovki Jureta Dolenca šli s sedmimi zadetki prednosti (14:7).

IMAG1908

Slovenski selektor Veselin Vujović je v drugem polčasu v vratih ponudil priložnost Urhu Kastelicu, v igro pa je poslal tudi Maria Šoštariča in Grego Ocvirka. Na začetku drugega dela so Slovenci po golih Blaža Janca in Maria Šoštariča povedli že s 16:7. Latvijci so se nato z goloma Jurdzsa in Versakovsa približali na sedem golov (16:9). V nadaljevanju se je slovensko vodstvo gibalo med šestimi in sedmimi zadetki naskoka. Naši so tako v zadnjo četrtino tekme vstopili z rezultatom 19:12. V 50. minuti je 21. gol za naše dosegel Nejc Cehte, medtem ko so se Latvijci ustavili na 15 golih. Slovenci so do konca tekme rutinirano držali vodstvo v svojih rokah, čeprav je bilo na trenutke videti, kot da igrajo z “ročno zavoro.” Končni izid je bil 27:21 za Slovenijo.

Slovenija-Latvija 27:21 (14:7)

Slovenija: Blagotinšek 1, Verdinek 2, Henigman, Janc 6, Dolenec 3 (1), Cingesar 1, Cehte 1, Gaber 1, Zarabec 3, Šoštarič 5, Ferlin, Ocvirk, Ovniček 2, Bombač 2 (2), Suholežnik, Kastelic

Latvija: Pilpuks 1, Versakovs 6, Jurdzs 3, Kristopans 5, Senkans, Purins, Kreicbergs 1, Ermanis, Dude 1, Politers 2, Klesniks, Lazdins, Leja, Pavlovics 1, Kugis

Sedemmetrovke: Slovenija 8 (5); Latvija 5 (3)

Izključitve: Slovenija 12 min; Latvija 10 min.

Rdeči karton: Cingesar (35.); Jurdzs (51.), Krištopans (52.)

Primož Soban

oktober 24, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor