Košarka, Šport

Soliden debi Luke Dončića

V zgodnjih jutranjih urah smo dočakali težko pričakovan premierni nastop slovenskega čudežnega dečka Luke Dončića v Ligi NBA. Lahko bi rekli, da je bil njegov začetek soliden, čeprav na tekmi proti nekdanjemu klubu Gorana Dragića ni prikazal potez, kakršnih smo bili vajeni v Evropi. Navkljub dejstvu, da so njegove predstave na Stari celini pogosto dajale vtis košarkarskega božanstva, se je na prvi tekmi čez lužo pokazalo, da je tudi takšen virtuoz, kot je Luka Dončić zgolj človek. Mladi fant se je z medijskim bliščem doslej zelo dobro soočal, a slej ko prej bo tudi ta  njemu prišel do živega.

Marsikdaj se mi ob tem zavrti zgodba evropskega košarkarskega Mozarta Dražena Petrovića, ki je podobno kot Dončić v Evropi osvojil vse, kar se osvojiti da, a nato ob prihodu v ZDA ni dobil prave priložnosti pri moštvu Portland Trail Blazers. Svoj razkošni talent je pokazal šele, ko je prišel k New Jersey Netsom. Marsikateremu košarkarju, ki je prej blestel v Evroligi, se je zgodilo, da je njegov talent čez lužo enostavno izpuhtel. Takšni primeri so Juan Carlos Navarro, Šarunas Jasikevičius in Vasilis Spanoulis, medtem ko se Dejan Bodiroga v “deželo priložnosti” sploh ni odpravil. Na vseh teh napakah se bo moral učiti tudi slovenski čudežni deček.

Luka_Dončić

Luka Dončić Foto: Wikipedia

Če pogledamo Dončićevo statistiko, posebej bode v oči, da mu proti Phoenixu ni uspelo zadeti meta za tri točke. Njegov nekoliko skromnejši strelski izkupiček je bržkone posledica dejstva, da je trener nasprotne ekipe nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov, ki Dončića zelo dobro pozna, zato mu ni bilo težko pripraviti zelo dobre obrambe zanj. Sodeč po prvi tekmi se je še enkrat več potrdilo nepisano pravilo, da lovorike osvojene v Evropi, v ZDA ne štejejo nič. Na tem mestu je treba omeniti še dejstvo, da klubska kariera košarkarju omogoči preživetje, reprezentanca pa ga naredi “nesmrtnega.” Luki Dončiću pa do tam še precej manjka.

Primož Soban

oktober 18, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor