Naše mesto in okolica, Novice

“Maribor je moje mesto”

Danes je v prostorih Nove ljudske stranke (NLS) potekala tiskovna konferenca, na kateri je Franc Kangler podrobneje predstavil načrte glede svoje kandidature za župana Mestne občine Maribor (MOM). NLS se je pred volitvami že preimenovala v Listo Franca Kanglerja. V prostoru, ki je bil skoraj premajhen za tako pomemben dogodek, se je trlo novinarjev. Poleg Kanglerja so bili na tiskovni konferenci prisotni še nekdanji podžupan Milan Mikl, zdravnik Erih Tetičkovič, upokojenka Ljuba Jančič in kandidat za podžupana Viljem Pozeb. Kot Kanglerjev apologet je prvi do besede prišel Milan Mikl. Ta je nekdanjega župana predstavil kot mučenika, ki so se mu v preteklosti dogodile velike krivice, a to nikakor ne pomeni, da se bo v primeru ponovne izvolitve nad tistimi, ki so mu to storili, maščeval. “Vem, da je Franc Kangler zaradi krivičnih obtožb šel skozi življenjsko učno uro, vendar kljub temu v njegovih razmišljanjih ni zamer in želje po maščevanju. Slednja je bila prisotna pri tistih, ki so se spravili nanj, da bi ga onesposobili kot politika in uničili kot človeka. Nič od tega jim ni uspelo, ker za vsako še tako temno nočjo pride jutro in vsako laž na koncu premaga resnica. Dejstvo pa je, da se tega ne zavedajo ljudje, ki so po izobrazbi in poklicu zavezani k temu, da varujejo resnico in pravico. To je žal naša stvarnost,” je za uvod povedal Mikl.

Nato je na vrsto prišel še Kangler in izrazil zadovoljstvo, da lahko odločitev o kandidaturi sporoči številnim predstavnikom sedme sile. “Maribor je moje mesto. Tukaj sem se rodil in tu tudi živim. Ni mi vseeno, kaj se dogaja v Mariboru in Sloveniji. Skrbi me za prihodnost. V politiki sem že dolga leta, zato vem, da v njej ne sme biti zamer. Kar se je zgodilo, se je zgodilo. Leta 2012 sem odstopil zato, ker so bila ogrožena življenja policistov, ki so vredna več od županovanja. Nato sem dolga leta hodil po sodiščih, a to danes ni več pomembno. Pomembna je zgolj prihodnost,” je povedal novi kandidat za mariborskega župana.

Maribor - 11.00 novinarska konferenca Liste Franca Kanglerja - Nove ljudske stranke Slovenije (NLS), na kateri bodo predstavili kandidata za župana v Mestni občini Maribor ter smernice razvoja in vizijo prihodnosti mesta Maribor - Franc Kangler - Avtor: Sašo Bizjak

Avtor: Sašo Bizjak

V nadaljevanju je poudaril, da je v času svojega županovanja izpolnil večino obljub, ki jih je dal občankam in občanom. Povedal je še, da bo za spremembe v mestu potreboval ekipo, pri čemer je posebej izpostavil Viljema Pozeba, saj ima ta številne izkušnje iz gospodarstva, zato ga bo v primeru izvolitve predlagal za podžupana. Pomemben dosežek iz Kanglerjevih preteklih mandatov je bila izgradnja zavetišča za živali, v primeru zmage na volitvah, pa napoveduje tudi izgradnjo parka za pse. V zvezi s tem mu je prišel podporo izrazit tudi znani mariborski zdravnik dr. Erih Tetičkovič. Ta je na dan prišel s predlogom, da bi lahko v zavetišču potekal blagoslov hišnih ljubljenčkov, in kandidata pohvalil, da je v preteklosti sledil njegovim predlogom ter postavil zavetišče, ki ga njegovim predhodnikom ni uspelo postaviti.

“Če bi jaz opravljal funkcijo župana, bi bila brežina reke Drave urejena. Zgradili bi tudi most čez reko,  za katerega smo v mojem mandatu dobili 2,4 milijona evrov, a je ta znesek zdajšnji župan vrnil nazaj v proračun. Omeniti moram tudi novo knjižnico, ki bi že zdavnaj lahko služila svojemu namenu. Zgradili bi tudi MAKS in pri tem proračuna ne bi pretirano obremenili,” se je bahal Kangler. Izrazil je tudi skrb, da štajerska prestolnica še nima pripravljene druge finančne perspektive, ter ponovno poudaril, da je knjižnica kulturni simbol mesta. To velja tudi za krožišče s fontano, ki je po njegovem mnenju spomenik Evropske prestolnice kulture, in delo prve generacije študentov arhitekture na gradbeni fakulteti v Mariboru. Nato smo spet poslušali o tem, kako imajo po Kanglerjevi zaslugi, otroci v Mariboru najsodobnejše lutkovno gledališče v tem delu Evrope.

Franc Kangler se je tudi pohvalil, da se za razliko od ostalih kandidatov ne slika zgolj s profesorji in direktorji, temveč tudi s preprostimi ljudmi. Zaradi tega ga je danes podprla tudi upokojenka Ljuba Jančič. “Vsak dan se srečujem s preprostimi ljudmi, ki so na robu preživetja. Zato sem se odločila za podporo Francu Kanglerju, saj si želim lepše prihodnosti za moje vnuke in vse mlade v Mariboru, ki je danes nimajo. Želim si, da se Maribor začne ponovno razvijati in da bodo v mestu ponovno vidni žerjavi in gradbišča,” je povedala Jančičeva, in naknadno še dodala:”Moja 92 let stara mama bere knjigo Županov boj. V življenju ji ni bilo postlano z rožicami, a ko je videla, kaj se je dogajalo gospodu Kanglerju, je bila zgrožena. Po njenem mnenju so to hujše krivice od tistih, ki so se dogajale ljudem po 2. svetovni vojni.”

Glede podpore političnih strank je Kangler dejal, da v zvezi s tem še potekajo pogovori. Po poročanju nekaterih medijev pa ga naj ne bi podprli v SDS-u. Glede volilnega rezultata je samozavestno povedal, da pričakuje zmago v prvem krogu in dodal, da ne želi ocenjevati delo zdajšnjega župana Andreja Fištravca. O tem, kdo je najboljši, pa bodo imeli zadnjo besedo volivci.

Primož Soban

 

oktober 2, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor