Novice, Slovenija

Vrnitev starega boga

Danes se je po 18 letih premora na izrednem kongresu SLS-a na čelo stranke ponovno zavihtel Marjan Podobnik. Ta velja za starega političnega mačka, ki je omenjeno stranko vodil v času, ko je bila ta  na vrhuncu svoje politične moči. Podobnikova vrnitev je tako tudi dokaz, da je nostalgija po dobrih starih časih v slovenski politiki zelo pomemben dejavnik, močnejši od marsikatere zamere. Ne moremo namreč mimo dejstva, da je bil novi predsednik pred dvema letoma iz stranke izključen zaradi pretesnih povezav z Janezom Janšo. Prisotnost slednjega na današnjem kongresu kaže, da SLS ponovno postaja njegov satelit. Očitno pa so v stranki tudi spoznali, da jim brez tesnejše navezave na SDS ne bo uspela vrnitev v parlament.

Na kratko poglejmo še, kakšno politično zgodovino ima za sabo Marjan Podobnik. Svoj politični vrhunec je nedvomno dosegel v mandatu 1996-2000, ko je navkljub drugačnim pričakovanjem Janše in tedanjega predsednika Slovenskih krščanskih demokratov (SKD) Lojzeta Peterleta sklenil veliko koalicijo z Drnovškovo LDS. To je bila zelo težavna koalicija, ki je Drnovšku pobrala kar nekaj živcev, po mnenju nekaterih pa je imela negativen vpliv tudi na njegovo zdravje. Kako neugoden koalicijski partner je bil Podobnik, se je pokazalo ob koncu mandata, ko je Drnovškova vlada doživela nezaupnico, kar je imelo za posledico nastanek Bajukove vlade, ter združitev SLS s SKD v enotno stranko SLS+SKD, ki pa je že pred volitvami leta 2000 razpadla, zaradi nesoglasij o tem, kakšen volilni sistem se naj  v Sloveniji  uveljavi.

podobnik_display

Lahko rečemo, da Podobnikovo predsedovanje SLS-u pomeni, da se na slovenski politični parket ponovno vračajo stari bogovi. Kot vse kaže, to pomeni tudi vrnitev Franca Kanglerja in ostalih, ki so se v minulih letih znašli v nemilosti prejšnjega vodstva. To je vsekakor slab znak za mlajšo generacijo politikov tako znotraj SLS kot tudi ostalih pomladnih strank, saj pomeni, da generacijska prenova na desnici ni bila uspešna, pri čemer je morda izjema NSi. Pomladni trojček bosta tvorila dva izmed treh politikov, ki sta bila v njem že pred 20 leti (Janša in Podobnik), medtem ko je Peterleta zamenjal Tonin. Razlika med levico in desnico je v Sloveniji očitno postalo tudi to, da prva stavi na nove, druga pa na stare obraze. Novi predsednik SLS-a ima vsekakor dobre možnosti, da stranko popelje nazaj v parlament, pri čemer bo, glede na svoje udejstvovanje pri vprašanju meje s Hrvaško, poskušal nekaj glasov odvzeti predvsem Zmagu Jelinčiču.

V naslednjih dneh, mesecih in letih lahko pričakujemo, da bo desnica vložila vse sile za to, da bi Janezu Janši še tretjič uspelo sestaviti vlado. Želja po desnosredinski vladi je pri starih bogovih vsaj zaenkrat močnejša od želje po umiku.

Primož Soban

 

september 29, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
  Koledar objav
  september 2018
  P T S Č P S N
  « Avg   Okt »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930