Šport

Kaj se dogaja s slovenskimi reprezentanti v moštvenih športih?

Pred letom dni smo se veselili naslova evropskih prvakov v košarki. Poleg košarkarjev so nas v lanskem letu navdušili tudi rokometaši, ki so na svetovnem prvenstvu osvojili bronasto medaljo. Svež je tudi spomin na odbojkarsko srebro z evropskega prvenstva leta 2015. Toda po naštetih uspehih se trenutno zdi, da so slovenske reprezentance v skoraj vseh moštvenih športih v rezultatski krizi. Košarkarjem in rokometašem se je svetovno prvenstvo izmuznilo, medtem ko so odbojkarji z grenkim priokusom izgubili obračuna z Argentino in Italijo.

Padec rezultatske krivulje je bil predvsem pri košarkarjih in odbojkarjih pričakovan. Razlog se skriva v dejstvu, da Slovenija za razliko od časov, ko je v mlajših košarkarskih selekcijah osvajala medalje kot za stavo, trenutno nima generacije igralcev, ki bi se lahko pohvalila s podobnimi dosežki kot njihovi predhodniki. Zadnja medalja s prvenstva mlajših članov sega v leto 2006, ko so za selekcijo U-20 igrali Gašper Vidmar, Emir Preldžić in Jaka Klobučar. V zadnjih letih pa se so mladeniči v tej starostni kategoriji namesto za medalje borili za obstanek v elitni skupini. Ob tako kilavih dosežkih je skrajno nerealno pričakovati, da lahko isti igralci v članski selekciji dosežejo odmeven rezultat. Podobna zgodba bi se znala ponoviti tudi pri moški odbojkarski reprezentanci.

junaki

Tine Urnaut, Mitja Gasparini, Alen Pajenk, Alen Šket in Klemen Čebulj so nedvomno zelo nadarjena generacija, a podobno kot košarkarji tudi oni nimajo pravih naslednikov, saj v tem športu mlajše generacije prav tako niso zabeležile vidnejšega uspeha. Lahko se upravičeno bojimo, da se bo v primeru, da v prihodnjih letih ne bo na vidiku kakšnih nadarjenih igralcev, rezultatska krivulja obrnila strmo navzdol. Nezanemarljivo ni tudi dejstvo, da v Sloveniji ne premoremo košarkarskega kluba, ki bi se lahko enakovredno kosal z evropskimi velikani (v odbojki je situacija z ACH Volley nekoliko boljša). Skromni dosežki pomenijo, da se nam nastop na Olimpijskih igrah (OI) v moštvenih športih v Tokiu čez dve leti ponovno odmika, čeprav bi moral biti to glavni cilj tako igralcev kot tudi strokovnega štaba.

8

Foto: OZS

Če smo lahko zaskrbljeni za prihodnost košarkarske in odbojkarske reprezentance, pa je glede na rezultate v mlajših selekcijah situacija nekoliko boljša v rokometu, kjer smo v zadnjih letih bili na podobnem nivoju kot košarkarji v svojih zlatih časih. Toda rezultati v mlajših kategorijah so zgolj dober obet, ne pa tudi zagotovilo za vrhunske dosežke v članski. Za nameček pa se ne moremo znebiti vtisa, da imajo nogometaši že tretjega selektorja zapored, ki iz njih ne zna iztisniti maksimuma. Športnim navdušencem tako ne preostane drugega, kot da čakajo na lepše čase.

Primož Soban

september 19, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    september 2018
    P T S Č P S N
    « Avg   Okt »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930