Novice, Slovenija

Kaj bo šele, če na naslednjih volitvah zmaga Levica?

Nova vlada še sploh ni začela z delom, pa se na peterček s podporo Levice že vrstijo pritiski ob nekaterih napovedanih ukrepih. Na nogah so predvsem nekateri vidni slovenski gospodarstveniki, ki napovedujejo, da bodo v primeru, da se bodo dohodki iz naslova dobička všteli v odmero dohodnine,  tega preusmerili v poslovno bolj predvidljivo okolje. To je že storil Igor Akrapovič, ki ne skriva nelagodja ob dejstvu, da ima bodoča manjšinska vlada podporo Levice. Njegova poteza je toliko bolj nerazumljiva, saj vlade še nimamo, kar pomeni, da ni mogla sprejeti nobenih ukrepov.

Toda bolj kot to v oči bode dejstvo, da so mediji Akrapovičevo potezo označili kot nekaj normalnega in koristnega za državljane. Pri tem je prejšnji teden posebej prednjačila ena izmed komercialnih televizij, ki je osrednjo informativno oddajo vsak dan začela z napovedjo venezuelskega scenarija in načrtno ustvarjala vtis, da hoče nova vlada uspešne podjetnike oropati vseh sadov njihovega dela, denar pa nato uporabiti za financiranje “prenapihnjenega” javnega sektorja. V Sloveniji se je tako v zadnjih letih uveljavila fama, da je javni sektor preobsežen, čeprav je po deležu BDP primerljiv z ostalimi evropskimi državami. V javnosti se prav tako stopnjuje nasprotovanje povečanju davka od dohodka pravnih oseb, kljub temu da je ta eden nižjih v Evropi.

800px-Luka_Mesec_julij_2014

Pri vprašanju davkov trčimo ob dva koncepta. Prvi pravi, da država delovnemu človeku z davki pobere sadove njegovega dela, drugi pa, da se z davki financirajo storitve, ki jih uporabljamo vsi državljani (šolstvo, zdravstvo, socialno varstvo, in glej ga zlomka, tudi subvencije za gospodarstvo). Zato lahko rečemo, da so davki investicija v našo prihodnost in prihodnost naših otrok. Kdor tega ne razume, naj pomisli, kako velike stroške imajo s šolstvom in zdravstvom v ZDA, kjer se počasi, a zanesljivo pojavljajo zahteve po spremembah financiranja omenjenih podsistemov. Zaradi tega nas mora zaradi želje po nižanju davkov bolj kot venezuelski skrbeti ameriški scenarij.

Za konec bomo nekaj besed zapisali še o novinarski etiki. Sveto pismo pravi, “da naj prvi vrže kamen tisti, ki je brez greha.” To seveda ne pomeni, da tudi naš medij ni kdaj negativno nastopil proti kakšnemu politiku, vsekakor pa se vsesplošno ustvarjanje psihoze, da smo pred venezuelskim scenarijem zaradi dejstva, da bo bodoča vlada imela podporo levičarske stranke, za profesionalnega novinarja ne spodobi. Zato me spreleti srh, ko pomislim, kaj bo šele, če Levica na naslednjih volitvah zmaga. Ali bomo potem pred državljansko vojno?

Primož Soban

september 3, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    september 2018
    P T S Č P S N
    « Avg   Okt »
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930