Naše mesto in okolica, Novice

“Vzpostaviti je treba novo stanje za novi Maribor”

Danes je v Hiši Stare trte potekala predstavitev kandidatke za županjo Mestne občine Maribor (MOM) Lidije Divjak Mirnik. Ob njej so na tiskovni konferenci sodelovali še podporniki iz vrst civilne družbe in iz strank Liste Marjana Šarca (LMŠ) ter Liste za pravičnost in razvoj (LPR). Omenjeni politični stranki sta zastopala poslanka LMŠ-ja Tina Heferle in predsednik LPR-ja ter mariborski mestni svetnik Stojan Auer, poleg njiju pa so podporo Mirnikovi izrazili še profesorica slovenščine in angleščine Mojca RedjkoMetod Unuk, zaposlen v Študentskih domovih Maribor in upokojenka Dragica Sajko.

Novopečena poslanka in kandidatka za županjo je uvodoma pojasnila razloge, zaradi katerih se je sploh odločila za kandidaturo:”Včasih je treba namesto odločitev, ki so dobre samo zame osebno, sprejeti tudi odločitve, ki so dobre za mesto. Prvi razlog je ta, da sem že 12 let zelo aktivna v mestni politiki, kar pomeni, da zelo dobro poznam problematiko mesta. Drugi razlog je ta, da sem svoje dosedanje delo zelo dobro opravljala. V Študentskih domovih Maribor smo naredili za 20 milijonov evrov investicij v času, ko je veljal ZUJF. Tedaj se ni veliko vlagalo in gradilo, a nam je kljub temu uspelo. Uspeh je bil posledica timskega dela in uspešnega črpanja denarja iz Ljubljane v Maribor. Izpostaviti pa bi tudi želela, da nam je projekte uspelo dokončati. Tretji razlog za kandidaturo je tudi prepričanje, da je prišel čas za žensko. Ženska mora delovati povezovalno in narediti red v univerzitetnem mestu Maribor. Vzpostaviti je treba novo stanje za novi Maribor. To so trije poglavitni razlogi, zaradi katerih danes stojim tukaj pred vami. Prepričana sem, da lahko delo županje opravljam pošteno, kompetentno in trdo.”

Lidija Divjak Mirnik

Po uvodni predstavitvi so v zelo pozitivni luči Divjak Mirnikovo predstavili njeni podporniki. “Danes sem tukaj kot občanka in volivka, ki razume demokratične volitve ne zgolj kot pravico, temveč tudi kot dolžnost. Menim, da mora človek v pravem trenutku tudi spregovoriti in ne zgolj čakati. Za gospo Lidijo Divjak Mirnik sem slišala že v študentskih časih. Dobre novice o njej pa so se širile tudi v času, ko je poučevala na Tretji gimnaziji Maribor, saj je z dijaki izvajala številne kompleksne in  socialno angažirane projekte. Bolje pa sem jo spoznala v obdobju, ko sem vodila Kulturni zavod, ona pa je predsedovala svetu zavoda. To je bila oblika poslovnega sodelovanja, ki je terjala veliko odgovornosti. Bila sem deležne njene podpore, a ta ni bila zgolj nekritična, temveč je zahtevala tudi veliko usklajevanja in iskanja rešitev. Tedaj se mi je zazdelo, da imam opravka s človekom, ki dosledno razume javno dobro in družbeno odgovornost ter ju istočasno postavlja pred kakršnokoli osebno ambicijo,” je o njej povedala Mojca Redjko. V nadaljevanju je Redjkova izpostavila še kandidatkino sposobnost za timsko delo in vključevalnost, saj naj ljudi ne bi delila na tiste, ki si nekaj zaslužijo, in tiste, ki si nečesa ne zaslužijo. Pohvalila je tudi njena prizadevanja za to, da se doseže konsenz na način, ki ustreza celoti. Zaključila je z mislijo, da je vesela, da se je odločila za kandidaturo, saj se ji to zdi zares dobra rešitev.

IMAG1714

Do besede je prišla tudi Dragica Sajko in dejala, da je Mirnikovo spoznala v času, ko je bila ravnateljica vrtca Jadvige Golež. Povedala je, da si kot upokojenka želi, da bi se Maribor uspešno razvijal in izkoristil svoj potencial. “Pri njej cenim, da ima kot ženska težnjo po spremembah. Ne obljublja nekaj, česar ne bi mogla uresničiti. Opisala bi jo kot gospodarno in učinkovito, poleg tega pa je tudi izjemna osebnost. Zato gre moja podpora njeni kandidaturi,” je zaključila Sajkova. Zatem je o svoji nekdanji nadrejeni spregovoril še Metod Unuk. Trenutno je še vedno zaposlen na Študentskih domovih Maribor. “Lidijo Divjak Mirnik poznam že dalj časa, saj je bila tudi moja šefica. Lidija je izredno energična oseba. Cilje, ki si jih zada, tudi uresniči. V študentske domove je prinesla toplino. Ima zelo dobre organizacijske sposobnosti. Rekel bi, da je “mož beseda,” je slikovito zaključil Unuk.

Seveda pa ni šlo brez predstavnikov politike. V imenu LMŠ-ja je spregovorila poslanka Tina Heferle. “V LMŠ-ju seveda podpiramo kandidaturo Lidije Divjak Mirnik za županjo Maribora. Z njo se ujemamo v bistvenih vsebinsko-političnih stališčih, zato člani organov stranke niso imeli posebnih zadržkov glede podpore njeni kandidaturi. Lidija je odločna ženska, saj ve, da lahko le s trdim delo dosežemo spremembe, ki so dobre za vse Mariborčane. V LMŠ-ju smo prepričani, da se bodo v Mariboru hitro po njeni izvolitvi pričele spremembe na bolje,” je dejala Heferlejeva.

Kot zadnji je na vrsto prišel še Stojan Auer. “Z njo guliva svetniško klop na MOM točno dvanajst let. Lista za pravičnost in razvoj je bila vedno enotna. Nikoli nismo imeli v svoji ekipi kakšnih prestopov, vsi smo vedno bili zelo odločni ter postali prava in edina opozicijska stranka. Nismo se strinjali z načinom vodenja v dvanajstih letih. Šest let je mesto vodil Franc Kangler, preostalo polovico pa župan Andrej Fištravec. Cene nepremičnim v Mariboru so bile leta 2006 še primerljive z Ljubljano, medtem ko je danes razmerje 1:3. To pomeni, da z napačnim vodenjem izgubljajo občani. Zato želimo zgraditi novi Maribor, ki ga bo treba voditi brez zamer in revanšizma,” je povedal Auer. Ob tem je še izrazil prepričanje, da bi pomenila izvolitev Divjak Mirnikove sodelovanje med mestnimi oblastmi in državo. Podporo temu načrtu naj bi izrazil tudi bodoči predsednik vlade Marjan Šarec.

Za konec moramo poudariti, da je Lidija Divjak Mirnik leta 2013 že kandidirala za županjo in prejela pičlih 1,51% glasov. V zvezi s tem je povedala, da je bila tedaj specifična situacija, saj je bil to čas, ko se je Franca Kanglerja odstavljalo zaradi radarjev. “Ljudem smo z mojo kandidaturo želeli sporočiti, da nismo vsi podpirali Kanglerjevih odločitev. Lutko Stojana Auerja pa so takrat obesili na most. Naše takratno sporočilo je bilo, da smo bili v opoziciji. Tisti, ki so takrat upravljali Facebook profil, so ljudem vstavili v glavo, da smo vsi podpirali nepravilnosti. Ti ljudje so danes v kabinetu župana. Tiste volitve niso bile prave,” je dogodke leta 2013 komentirala Mirnikova. Tokrat se je odločila, da bo kandidirala s podporo volivcev, za kar bo morala zbrati njihove podpise. Poudarila je, da se morajo ljudje zavedati, da so volitve letos, nato pa se vrata za štiri leta zaprejo. “Nič ne pomaga nergati po Facebooku ali za šankom, če tisti, ki imajo možnost, ne gredo na volitve in ne izkoristijo priložnosti, ki jim je bila dana z ustavo. Zato je čas za nove rešitve in novi Maribor,” je bistvo današnjega druženja s predstavniki sedme sile povzela Mirnikova.

Podpora LPR-ja in LMŠ-ja pa še ne pomeni, da bosta stranki na lokalnih volitvah kandidirali na skupni listi, temveč sta zgolj podpisali sporazum, s katerim sta opredelili medsebojne odnose. Za zaključek je Divjak Mirnikova dejala,  da bo njena prva operativna naloga ta, da bo preverila finančno stanje občine. O konkretnih programskih točkah pa bo več govora v prihodnosti.

Primož Soban

avgust 22, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    avgust 2018
    P T S Č P S N
    « Jul   Sep »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031