Dogaja se, Koncerti

Vetrinjski dvorec v znamenju Tria Mazrek

Sinoči je v Vetrinjskem dvorcu potekal koncert zasedbe Damir Mazrek Trio. Kot je moč razbrati iz imena je osrednja oseba prej omenjene zasedbe Damir Mazrek, mariborski romski glasbenik. Trio poleg njega sestavljata še Kristijan Korat in romska glasbenica iz Makedonije Bajsa Arifovska.

Svoje instrumentalno popotovanje so začeli s skladbo z naslovom Hope, za katero moram reči, da v sebi nosi poseben melos, ki bi mu težko rekli romski, saj poslušalca ob spremljavi bobnov spomni na afriške ritme. Ena izmed osrednjih figur koncerta je bila nedvomno Bajsa Arifovska, ki je svoje široko glasbeno znanje pokazala z igranjem na številne instrumente, kot so klarinet, tamburica, gaide in kaval. Z Mazrekom je pričela sodelovati že pred petnajstimi leti, ko sta skupaj posnela album z naslovom Sotočja. Arifovska je tudi zelo zaslužna za njegov glasbeni razvoj, saj ga je peljala v različne makedonske in romske vasi, kjer se je učil glasbe od tamkajšnjih domačinov. Skupaj sta nato zaigrala še skladbo Pot, pri čemer ju je na klaviaturah spremljal Kristijan Korat.

IMAG1703

Prireditev je potekala v dokaj polni dvorani Vetrinjskega dvorca, v nekoliko bolj komornem vzdušju, ki je značilno za nastope glasbenikov, ki nimajo tako množičnega poslušalstva, a to še ne pomeni, da njihova glasba ni kvalitetna. Arifovska, Mazrek in Korat so občinstvo razvajali še s skladbami Tamburiada in Suita. Koncert pa so zaključili s skladbo s pomenljivim naslovom Tito. Poslušalci so nastopajoče nagradili z gromkim aplavzom. Nastop Tria Mazrek je bil  zame vsekakor posebna izkušnja in nov dokaz, da je preko glasbe mogoče premostiti še tako nepremostljive kulturne razlike.

Primož Soban

avgust 20, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    avgust 2018
    P T S Č P S N
    « Jul   Sep »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031