Novice, Slovenija

Šarec išče šesto kolo

Danes je predsednik republike seznanil Državni zbor s tem, da v prvem krogu ne bo predlagal svojega kandidata za mandatarja za sestavo vlade. To je bilo pričakovano glede na to, da tako Janez Janša kot tudi Marjan Šarec nista uspela zbrati potrebnih 46 glasov podpore. Po košarici NSi-ja drugouvrščeni Šarec vse sile stavi na Levico. Pred slednjo je tako velika odgovornost, saj bo v primeru neuspelih koalicijskih pogajanj glavni krivec za nove predčasne volitve. Težave pa se lahko pojavijo tudi v primeru, da v vladi ne bo uspela v zadostni meri, kot bi to pričakovali njeni volivci, uveljaviti točk iz svojega programa.

800px-Luka_Mesec_julij_2014

To bi lahko imelo za stranko pogubne posledice, kar bi lahko privedlo tudi do izpada iz parlamenta na naslednjih volitvah. Levica se je tako znašla med kladivom in nakovalom, kar za stranko, ki še nima dobro izoblikovane strankarske infrastrukture in trdne volilne baze, predstavlja velik izziv. Osebno imam do omenjene stranke bistveno večja pričakovanja kot od Liste Marjana Šarca. Kaj je mogoče pričakovati od stranke, ki je nastala nekaj tednov pred volitvami, hkrati pa je v svoje vrste zvabila še nekaj odsluženih kadrov sorodnih sredinskih strank iz preteklosti? Nič. Podobno nizka pričakovanja sem imel tudi od Mira Cerarja. Od sredinskih liberalcev ni mogoče pričakovati niti tega, da bodo vsaj preučili, kaj šele uvedli alternativni model sedanji prevladujoči neoliberalni ureditvi. Pri alternativnem modelu imam v mislih predvsem uvajanje zadrug oz. kooperativ kot podjetij, v katerih bi zaposleni imenovali upravo in nadzorni svet. Čeprav je imela SD v svojem predvolilnem programu kot eno izmed točk zapisano vzpostavitev zadružnega sistema, ni bilo o tej tematiki v predvolilni kampanji izrečene niti besedice.

Marjan Šarec

V predalu že dalj časa leži tudi predlog zakona o obvezni delitvi dobička podjetij med zaposlene. Tudi o tem so leve in sredinske stranke molčale. Tako se lahko spet bojimo, da bomo dobili koalicijo, ki bo vzdrževala status quo. Če se vmes ne zgodi nič dramatičnega.

Primož Soban

julij 27, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    julij 2018
    P T S Č P S N
    « Jun   Avg »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031