Prireditve

Lovec, ki še nikoli ni ustrelil živali

V sklopu Festivala Lent je v Maribor prišel biatlonec Jakov Fak. Fak je na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pjončangu za Slovenijo osvojil srebrno medaljo. Obisk je potekal v okviru Dneva junakov, ki ga je na Odru Triglav v mariborskem mestnem parku organizirala Zavarovalnica Triglav. Pogovor z našim najboljšim biatloncem je vodil Bor Greiner, odgovorni urednik Radia City. Zaradi slabega vremena se na prireditvi ni zbralo toliko gledalcev kot sicer, a to ni moglo pokvariti dobrega vzdušja, ki so ga pripravili organizatorji in bobnarji Plesne izbe Maribor.

IMAG1407

Foto: Primož Soban

Faka so kot “trije kralji” obdarili direktor Festivala Lent Vladimir Rukavina, podžupan Saša Pelko in direktor mariborske enote Zavarovalnice Triglav Uroš Skuhala. Temu je sledil kratek intervju s srebrnim olimpijcem. Greiner je Faka vprašal, ali se je že kdaj znašel v situaciji, v kateri se ni znašel najbolje oz. je imel tremo. Dobil je naslednji odgovor:”Največjo tremo imam, ko pridem na upravno enoto.” Beseda je nanesla tudi na njegovo zasebno življenje, ki sta ga pred kratkim obogatili žena Mateja in hči Mila. Izpostaviti velja tudi dva najbolj neprijetna trenutka v njegovi karieri. Prvi je zagotovo poškodba kazalca na desni roki, ki je za biatlonca zelo moteča oz. usodna, saj ga ovira pri streljanju. “Biatlonec, vojak in policist ne morejo brez kazalca, saj ga uporabljajo vsak dan. Poškodba je bila posledica ozebline. Tudi zdravniki niso bili prepričani, ali bom prst obdržal ali pa ga bodo morali odrezati. Negotovost je trajala en teden,” je o neprijetni poškodbi dejal Fak.

IMAG1410

Jakov Fak (levo) in Saša Pelko (desno) Foto: Primož Soban

Greinerja je tudi zanimalo, zakaj se je sploh odločil za biatlon, saj je to izredno naporen šport. “Otrok, ki odrašča na vasi je navajen trdega dela. To je tudi razlog, da sem izbral šport z veliko odrekanja. V moji vasi poleg nogometa in teka na smučeh ni bilo ničesar drugega,” je pojasnil Fak. Spregovorila sta tudi o razlogih, zaradi katerih se je odločil za prestop iz hrvaške v slovensko reprezentanco. Fak je dejal, da ga je k temu nagovoril trener Uroš Velepec, saj je za Hrvaško osvojil dve kolajni na velikih tekmovanjih navkljub dejstvu, da je treniral v zelo slabih pogojih. Nastopanje za Slovenijo je zanj pomenilo, da je prišel v urejen sistem, kjer ima veliko boljše pogoje za trening.

IMAG1417

Foto: Primož Soban

Toda tudi pri nas so se nad njim zgrinjali črni oblaki. Poleg prej omenjene poškodbe je veliko prahu dvignila tudi polemika o tem, kdo naj bo slovenski zastavonoša na otvoritveni slovesnosti v Pjongčangu. O tem zapletu je povedal naslednje:”Ko so me poklicali iz Olimpijskega komiteja Slovenije in mi ponudili nošenje zastave, sem se počutil zelo počaščenega. Rekli so mi, da bo izbira potekala po družabnih omrežjih. To je bila zame zelo velika nagrada. Nato so se stvari pričele odvijati v napačno smer. Novinarji so me pričeli spraševati, ali se počutim dovolj Slovenca, da bi lahko nosil slovensko zastavo.”

IMAG1419

Foto: Primož Soban

Zanimivost, ki je o Jakovu Faku nismo vedeli je, da ima opravljen lovski izpit, a sam pravi, da še nikoli ni ustrelil živali. V prihodnosti si želi še razširiti družino in izboljšati svoje športne dosežke. Kljub svojim uspehom je Jakov Fak zelo odkritosrčen in preprost človek, kar je dokazal tudi po koncu pogovora, ko je otrokom in njihovim staršem nesebično podelil številne avtograme. Želimo mu, da tak ostane tudi v prihodnje.

IMAG1432

Foto: Primož Soban

Primož Soban

junij 27, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
  Koledar objav
  junij 2018
  P T S Č P S N
  « Maj   Jul »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930