Prireditve

Nočno življenje v Mariboru je “kul”- včasih

Ne sodim med tiste, ki jim je popivanje dolgo v noč v veliko veselje. V najstniških in študentskih letih pa sem imel to smolo, da sem bil velikokrat obkrožen s podobnimi “modeli,” ki se niso zmogli zabavati brez enormnih količin alkohola, povrhu pa se je v zraku zaznal še vonj po “travci.” Vedno sem si zastavljal vprašanje, kaj človeka žene, da svoj prosti čas zabija z uživanjem opojnih substanc. No, v zadnjem času pa sem na veliko presenečenje spoznal, da v Mariboru obstajajo celo spodobni lokali, kjer se je mogoče spontano zabavati, ne da bi zato bilo treba imeti v sebi črpalko za alkohol. Do takšnega prepričanja sta me pripeljala dva koncerta, ki sta se odvijala v Vetrinjskem dvorcu in v Kulturno glasbenem brlogu (KGB). Za nameček pa moram še dodati, da tudi glasbeni repertoar na obeh prireditvah začuda ni bil na nivoju cenenega turbofolka, temveč se je približal izboru, ki je primerljiv s tistim, kar slišimo na nacionalnem radiu.

Petkov dogodek v KGB-ju je potekal v posebnem vzdušju. Morda mi je bilo všeč tudi to, da se je vse skupaj odvijalo v nekoliko manjšem prostoru, v katerem se ljudje še bolj “začutimo.” To je imelo za posledico, da smo tudi tisti, ki nismo navdušenci nad plesom, podlegli nalezljivemu miganju za ritmom, ki nas je sproščal. Celo pesem Mariah Carey z naslovom All I want for Christmas Is You je sredi poletja zvenela nekoliko smešno, a na koncu vseeno simpatično. Bilo je zelo prijetno, in navkljub zame nepričakovani vstopnini, mi ni žal, ker sem si denarnico olajšal za nekaj evrov. Le nekaj metrov stran pa je bilo že na daleč vidno, da se odvija povsem druga, v zgornjem odstavku opisana zgodba.

IMAG1334

Priznam, da sem bil do nedavnega zelo slab poznavalec mariborskega nočnega življenja. Ne znam natančno pojasniti dejstva, zakaj je temu bilo tako. V zadnjem času pa sem odkril, da ima to mesto zelo velik potencial, ko gre za mlade glasbenike, ki se jim ne namenja dovolj promocije. Po njihovi zaslugi je Maribor postal “kul” mesto, ki lahko vsakemu ponudi nekaj za njegove glasbene brbončice. To bi lahko postalo privlačno tako za turiste kot tudi za številne mlade, ki jim je blizu kulturno preživljanje prostega časa, namesto druženja s potencialnimi alkoholiki.

Primož Soban

junij 17, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    junij 2018
    P T S Č P S N
    « Maj   Jul »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930