Naše mesto in okolica, Novice

Mariborski Romi bodo ta konec tedna počastili svetovni dan Romov

V nedeljo, 8. aprila, obeležujemo svetovni dan Romov. V romskem društvu Romano Pralipe bodo ta konec tedna organizirali številne prireditve, s katerimi želijo počastiti svoj najpomembnejši praznik. Predsednik društva Romano Pralipe Fatmir Bećiri je na današnjem druženju s predstavniki sedme sile predstavil aktivnosti, ki se bodo odvijale v počastitev omenjenega praznika. Jutri bo na Osnovni šoli Janka Padežnika potekal turnir v malem nogometu, v nedeljo pa bo na terasi romske restavracije Romani Kafenava potekal koncert s plesom romskih folklornih skupin. Bećiri je v svojem nagovoru poudaril, da Romi 8. april obeležujejo že od leta 1971, ko so se predstavniki romskih društev iz vsega sveta zbrali v Londonu, in omenjeni datum razglasili za svetovni dan Romov.

received_10216147547266048

Predsednik društva Romano Pralipe Fatmir Bećiri

Aktivnosti, ki bodo potekale čez vikend, bodo organizirane s pomočjo Ministrstva za kulturo, Romani Kafenave, romskega društva Romano Pralipe in združenja Epeka. Bećiri je ob tem na kratko opisal tudi položaj romske skupnosti v Mariboru, ki je še vedno nezavidljiv. Eden izmed razlogov za takšno stanje je tudi nesprejetje zakona o Romih, ki bi moral biti sprejet  še v tem mandatu Državnega zbora, vendar je njegovo sprejetje zaradi odstopa premiera Mira Cerarja še zmeraj negotovo. Bećiri je ob tem izrazil upanje, da bo zakon sprejela nova vlada. Želi si tudi, da bi zakonodajalec prisluhnil predlogom romskih organizacij, saj bi na ta način lahko rešili marsikateri problem, s katerim se srečujejo zlasti Romi, ki živijo v večjih mestih (Maribor, Ljubljana, Velenje).

IMAG1174

Romi si želijo, da bi imeli več posluha zanje tudi na lokalni ravni, zato so na današnji tiskovni konferenci pozvali Mestno občino Maribor (MOM), da bi jim pomagala tudi pri projektu romske gostilne Romani Kafenava, ki ima zaradi pomanjkanja finančnih sredstev težave z obratovanjem. Od pristojnih institucij si želijo tudi, da bi jim omogočile usposabljanje na delovnem mestu, kar bi po njihovem mnenju prispevalo k zmanjšanju brezposelnosti med pripadniki romske skupnosti. Bećiri je izpostavil tudi, da si želi, da bi bilo tudi več sodelovanja med samimi Romi, saj so nekateri izmed njih zaposleni in tudi dokaj izobraženi, a svojega znanja ne prenašajo v zadostni meri na tiste, ki takšnih kompetenc še nimajo.

Fatmirja Bećirija smo tudi vprašali, kaj njemu osebno pomeni praznovanje svetovnega dneva Romov. Odgovoril je z naslednjimi besedami:”Zame to pomeni predvsem poslanstvo, da svoje rojake seznanim z dejstvom, da obstajata romska zastava in romska himna, ter jim na ta način pomagam ohranjati njihovo kulturo in identiteto.”

Primož Soban

 

april 6, 2018

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    april 2018
    P T S Č P S N
    « Mar   Maj »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30