Malo vsega

Po čem si bom zapomnil leto 2017?

Prihaja čas, ko bomo praznovali konec starega in začetek novega leta. To je obdobje, v katerem se človek ozre in premisli, kaj je naredil v iztekajočem se letu, ter kateri izzivi ga čakajo v prihajajočem. Če se ozrem na športno področje, kateremu sem v letu 2017 posvečal največ pozornosti, potem lahko rečem, da so v letošnjem letu športno Slovenijo najbolj zaznamovali uspehi rokometašev, košarkarjev in nogometašev Maribora, ki so se še tretjič v zgodovini kluba uspeli prebiti v elitno Ligo prvakov. V veliko čast si štejem, da sem del tega v tem letu postal tudi sam v vlogi poročevalca s tekem NK Maribor. To mi je uspelo po zaslugi tega, da sem ustanovil spletni medij Mestni vestnik. Zaradi dejstva, da se medij v minulem letu še ni razvil v dimenzije, ki so primerljive z mediji, za katere poročajo moji kolegi, se mi je udeležba na novinarski tribuni v Ljudskem vrtu zdela precejšen privilegij. Igrišče pod Kalvarijo je bilo od poletja pa vse do prvega snega tako rekoč moja dnevna soba. V tem času sem srečal ljudi, katerih poročila in članke sem lahko doslej zgolj bral v časopisih ali na spletnih straneh ter jih poslušal ali gledal na radiu in televiziji, sedaj pa sem kar naenkrat sedel z njimi na novinarski tribuni z ramo ob rami. To je za nekoga, ki je še pred dobrima dvema letoma zaključeval študij zgodovine, zagotovo velik dosežek.

soban-123

Naključje je hotelo, da so se z mojo prisotnostjo na tekmah začeli tudi uspehi vijoličastih. Zanimiv je namreč statistični podatek, da mariborski nogometaši v jesenskem delu sezone (z izjemo pokalnega obračuna v Stožicah) niso izgubili niti ene tekme, na kateri sem bil prisoten. Upam, da bodo meni in vijoličastim zvezde še naprej tako naklonjene. Pa pustimo vraževerje in statistiko ob strani in se raje osredotočimo na analizo tekem slovenskih prvakov v jesenskem delu sezone. V primerjavi s prejšnjimi sezonami so letos nedvomno naredili korak naprej predvsem v uigranosti moštva, saj so naredili manj napak pri oddajanju žoge. Ob tem vsekakor moram izpostaviti, da je za tako velike uspehe zaslužna celotna ekipa, pri čemer pa se ne morem izogniti, da ne bi izpostavil nekaterih igralcev.

Na prvem mestu je zagotovo kapetan Marcos Tavares, ki je v tem delu sezone neusmiljeno tresel mreže nasprotnikov ter postal najboljši strelec prve slovenske nogometne lige, in kvalifikacij za evropske pokale. S tem je ponovno dokazal, da si uspehov NK Maribor brez njega praktično ni mogoče predstavljati. Naslednji je na vrsti vratar Jasmin Handanović, ki je od prihoda v Maribor zagotovo najbolj napredoval. Na številnih tekmah se je izkazal z neštetimi bravuroznimi obrambami in bil na koncu med najzaslužnejšimi, da je slovenskim prvakom še tretjič uspel preboj v Ligo prvakov. Nikoli ne bom pozabil njegove obrambe na tekmi proti Hapoelu iz Beršebe, ko je v zadnjih minutah s parado preprečil zadetek enemu izmed izraelskih nogometašev. Pomemben korak naprej je ob vrnitvi v štajersko prestolnico storil tudi Martin Milec, ki se je letošnjo jesen razvil v enega izmed najboljših bočnih branilcev v Sloveniji. Njegovi predložki imajo “oči” in spominjajo na predložke, s kakršnimi je nekoč pri Mariboru in v slovenski reprezentanci blestel Amir Karić. Milec me je navdušil predvsem s predstavami proti Liverpoolu v gosteh ter Sevilli in Aluminiju, kjer je bil podajalec pri vseh mariborskih golih. Pomemben delež k mariborskim uspehom sta prispevala tudi Damjan Bohar in Gregor Bajde, ki bi lahko dosegel kakšen gol več, in s tem še povečal učinkovitost vijoličastega moštva. Če potegnemo črto, lahko rečemo, da so mnogi nogometaši v letošnjem letu precej napredovali, a imajo nekateri še precej rezerve.

Podobno si upam trditi tudi za naš medij, za katerega upam, da se bo v novem letu še razvijal tako po oblikovni kot tudi po vsebinski plati. Leto 2017 ni bilo slabo, a tudi ne tako dobro, da ne bi moglo biti še boljše.

Primož Soban

december 10, 2017

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    december 2017
    P T S Č P S N
    « Nov   Jan »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031