Nogomet, Šport

Slovenci še upajo na potovanje v Rusijo

Slovenska nogometna reprezentanca je sinoči na tekmi z Litvo nujno potrebovala zmago za ohranitev realnih možnosti za uvrstitev na mundial prihodnje leto v Rusiji in to ji je tudi uspelo, saj so varovanci Srečka Katanca zmagali z rezultatom 4:0. Več kot 6000 gledalcev je videlo dokaj spremenjeno zasedbo Slovenije v primerjavi s tekmo s Slovaško. Da je Slovenija boljši tekmec, so nakazovale že uvodne minute, ko je po desni strani nekajkrat v kazenski prostor nevarno prodrl Iličić, a Slovenci resnejšega strela proti vratom niso uspeli sprožiti. Na prvi resnejši poizkus Slovencev je bilo potrebno čakati do 8. minute, ko je nevarno sprožil prvo ime tekme Josip Iličić, vendar je bil litovski vratar Šetkus na mestu. Trinajst minut kasneje je Iličić ponovno nevarno streljal iz prostega strela, a litovska mreža se ni zatresla. v 24. minuti pa je litovski vratar Šetkus moral prvič po žogo v svojo mrežo. Po dvojni podaji z Verbičem je Josip Iličić padel v kazenskem prostoru, romunski sodnik Kovacs pa je brez obotavljanja pokazal na enajstmetrovko. Navkljub nepisanemu pravilu, da igralec, nad katerim je bil storjen prekršek, naj ne izvaja najstrožje kazni, je Iličić zadel v polno. Do konca polčasa so Slovenci še dvakrat poizkušali s strelom proti litovskemu golu, a bili obakrat neuspešni.

IMAG0632

Foto: Primož Soban

Prve minute drugega dela so minile brez resnejših priložnosti na eni ali drugi strani. Zdelo se je, da so Litovci za razliko od prvega polčasa v drugega krenili nekoliko bolj podjetno, a pri svojih poizkusih niso bili dovolj natančni. Zato je najbolje, da kot prvo omembe vredno priložnost izpostavimo novo enajstmetrovko za Slovenijo, ki jo je sodnik dosodil v 61. minuti. Ponovno sta kombinirala Verbič in Iličić, ki je lepo podal do Repasa. Slednji je stekel v kazenski prostor, kjer ga je nepravilno zaustavil litovski vratar Šetkus, zato glavnemu sodniku Kovacsu spet ni preostalo drugega, kot da je pokazal na najstrožjo kazen, ki jo je ponovno uspešno izvedel Josip Iličić. Navijači so pričeli skandirati: “Ni več poraza.” V 68. minuti je za Litvo nevarno poizkušal Černych, vendar je bil Oblak na mestu. Litovci so ponovno zapretili po podaji iz kota v 70. minuti, a je strel Spalvisa tudi tokrat zaustavil Oblak. Slovensko igro je po svojem vstopu zelo poživil Birsa. Slednji je v 84. minuti krasno podal do Verbiča, ki mu s sedmih metrov ni bilo težko žoge poslati v mrežo. Birsa je v zadnji minuti rednega dela preigraval na robu kazenskega prostora, nato pa sprožil izvrsten strel proti litovskim vratom in postavil končni rezultat tekme. Slovenci tako ohranjajo možnosti za svetovno prvenstvo še vsaj do naslednjega meseca, ko jih čaka gostovanje pri Angležih in domača tekma s Škotsko.

Izjava po tekmi:

Srečko Katanec, selektor Slovenije: “Občutki po zmagi so pozitivni. Fantom čestitam za zasluženo zmago, saj so odigrali odlično.”

Slovenija: Oblak, Mevlja, Cesar, Viler, Rotman, Skubic, Verbič, Kurtić, Repas (87. Vetrih), Iličić (85.Matavž), Šporar (62. Birsa)

Litva: Šetkus, Kijanskas (79. Girdvainis) , Klimavičius, Vaitkunas, Borovskij, Kukys, Slivka, Šernas(81. Verbickas), Valskis(65. Spalvis), Novikovas, Černych

Rumeni karton: Cesar (42.), Verbič (59.); Šernas (51.), Klimavičius (65.),Slivka (65.), Vaitkunas (85.)

Strelec: 1:0 Iličić (24.), 2:o (Iličić), 3:0 Verbič (84.), 4:0 Birsa (90.)

Sodnik: Istvan Kovacs (ROU)

Primož Soban

september 5, 2017

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    september 2017
    P T S Č P S N
    « Avg   Okt »
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    252627282930