Novice, Slovenija

Kampl:”Dovolj je bilo teka za vozom in drobtinic oblastnikov.”

Mladinski svet Slovenije (MSS) je danes na Prešernovem trgu v Ljubljani ob jutrišnjem Mednarodnem dnevu mladih organiziral novinarsko konferenco, ki je obelodanila začetek kampanje z naslovom Partycipiraj, s katero želijo mlade spodbuditi k bolj aktivnemu vključevanju v družbeno življenje in jih premakniti iz t.i. cone udobja. V MSS-ju so v sporočilu za javnost zapisali še, da je iz vrst politike pogosto slišati, da so mladi prihodnost, zato je po njihovem mnenju prav, da se jim prisluhne in jih upošteva. Slednje pa je mogoče uresničiti le, če bodo mladi čim bolj uspešni in učinkoviti, zato pa morajo biti primerno informirani, opolnomočeni in motivirani za aktivno udejstvovanje v družbi.

Tiskovka 1.0

Na konferenci sta bila poleg predsednika MSS-ja Tina Kampla navzoča tudi novinarja RTV Slovenija Katarina Braniselj in Toni Cahunek. Kampl je na današnji novinarski konference povedal naslednje:”Mladinski svet Slovenije želi s kampanjo opozoriti na težak položaj mladih ter jim hkrati sporočiti, da je bilo dovolj teka za vozom in drobtinic oblastnikov. Čas je, da se mladi zganemo in prevzamemo vajeti voza v svoje roke. Kampanja Partycipiraj tako opozarja, da mladi moramo biti aktivni na vseh področjih: športnem, kulturnem, družbenem, ekonomskem in političnem. Mladi zganimo se in partycipirajmo!

Tiskovka 2.0

V sporočilu za javnost v MSS-ju kot ključne dejavnike za nizko participacijo izpostavljajo pomanjkanje znanja in odsotnost razprave o političnih temah, nezaupanje in odpor mladih do politikov in politike nasploh. Kot rešitve prej omenjenih težav pa navajajo potrebo po uvedbi predmeta z vsebinami državljanske vzgoje že v prvi triadi osnovne šole ter obvezni samostojni predmet v srednji šoli. Državo prav tako pozivajo k uvedbi mladinskih kvot na volitvah, ki bi mladim kandidatom omogočili večjo izvoljivost ter znižanje starostne meje za pridobitev volilne pravice in uvedbo e-volitev. Za zaključek pa so še zapisali, da če so mladi resnična prioriteta, je potrebno v njih vlagati in jih vključevati v odločanje.

Braniselj&Co.

Od leve proti desni: Tibor Voroš, Katarina Braniselj, Toni Cahunek in Tin Kampl

Primož Soban

avgust 11, 2017

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    avgust 2017
    P T S Č P S N
    « Jul   Sep »
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031