Dogaja se, Razstave

Koroška cesta v znamenju razstav in predavanj

Danes je bilo na Koroški cesti zelo živahno, saj sta pod okriljem združenja Epeka potekali dve prireditvi. Dogajanje se je pričelo ob 16. uri s predavanjem umetnice Selme Selman, ki je kot ena prvih Rominj v Bosni in Hercegovini diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Banja Luki. V predavanju je Selmanova povzela bistvo svojega umetniškega ustvarjanja, ki ponazarja umetničin boj z vprašanji brezdržavljanstva, medgeneracijske travme in preživetja. Povedala je, da njen ustvarjalni opus obsega kritiko mnogih rasnih stereotipov o Romih, ki so zakoreninjeni v njihovih upodobitvah v zgodovini umetnosti, filmu in medijih. Izpostavila je tudi nekaj umetniških performansov, v katerih je na svojstven način prikazala usodo Romov in romskih žensk v sodobnem svetu. Selma Selman sebe ne smatra kot romsko umetnico, temveč zgolj kot umetnico romskega porekla, saj želi, da je v ospredju njenega ustvarjanja njeno umetniško delo in ne njena narodnost.

Epeka Koroška 3

Foto: Epeka

Epeka Koroška 4

Foto: Epeka

Po prej omenjenem predavanju je sledila še otvoritev razstave Mile Panić z naslovom No Pig, No Party (Brez svinje ni zabave!), ki jo je umetnica začela razvijati v letu 2015. Razstava ima tudi podnaslov Ako se ništa nije okrenulo, nije se ništa ni proslavilo (Če se nič ni obrnilo, se tudi ni proslavilo). Njeno izhodišče simbolizirajo slike prašičev, ki se vrtijo na ražnjih in so vseprisotni spremljevalci proslav in pomembnih dogodkov na Balkanu. Avtorica želi s tovrstnim razstavljanjem prikazati globlji pomen takšnih ritualov. Ključni del razstave so izpraznjeni ražnji, ki se brez odojka, torej objekta hedonizma in užitka, sučejo v prazno in postajajo hladni, neokusni in grozeči objekti.

Obiskovalec si na prvi pogled težko razloži, kaj je pomen tovrstnih umetniških predstavitev, vendar po temeljitem premisleku ugotovi, da vendarle imajo svoj smisel.

Primož Soban

 

junij 25, 2017

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    junij 2017
    P T S Č P S N
    « Maj   Jul »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930