Naše mesto in okolica, Novice

Poslanska skupina ZL o prihodnosti Maribora

V muzeju NOB Maribor se je včeraj odvijala okrogla miza z naslovom, Kakšno prihodnost ima Maribor, na kateri so sodelovali poslanci ZL Franc TrčekLuka MesecMiha Kordiš in Violeta Tomić. Poleg omenjenih so se okrogle mize udeležili tudi predstavniki sindikatov iz gospodarstva in javnega sektorja. Slednji so poudarili, da delajo v težkih delovnih pogojih, kar posledično pomeni tudi več bolniških staležev. Izmed poslancev je prvi spregovoril Franc Trček, ki je povedal, da je v Sloveniji “človek postal klobasa, ki se jo nenehno reže.” Eden izmed razlogov za takšno stanje je po njegovem neupoštevanje ustave, kjer je zapisano, da je Slovenija socialna država. Dotaknil se je tudi problematike deložacij in dejal, da država temu problemu namenja premalo pozornosti, saj je deložiranim osebam namenjeno zgolj eno stanovanje v Celju.

V razpravo se je vključil tudi humanitarec in profesor zgodovine na Srednji ekonomski šoli v Mariboru Boris Krabonja, ki je poudaril, da pred deložacijo rešuje tri upokojenke, ki ne zmorejo plačati vseh stanovanjskih stroškov. Ob tem je okrcal tudi ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak, ki je izjavila, da do deložacij ne prihaja več. Krabonja je povedal, da se je za humanitarno dejavnost odločil, ker so k njemu pričeli prihajati dijaki in ga namesto prošenj za prestavitev kontrolnih nalog prosili, če jim lahko pomaga, ker so doma lačni. Po Krabonji je beseda pripadla vodji poslanske skupine ZL Luki Mesecu, ki je povedal, da je Združena levica, ko gre za podporo njihovim predlogom, pogosto osamljena. Kot primer je navedel predlog zakona o mininalni plači, ki bi jo dvignil na 700 evrov neto, vendar bi po mnenju parlamentarne večine takšen ukrep imel negativne posledice za gospodarstvo. Podobno kot Krabonja je bil tudi Mesec kritičen do ministrice Kopač Mrakove, saj naj bi slednja zavrnila predlog za povišanje denarne socialne pomoči z argumentom, da se ljudem potem ne bi več splačalo delati.

Združena levica okrogla miza

Foto: Primož Soban

Miha Kordiš se je v svoji razpravi dotaknil zloglasnega ZUJF-a, katerega namen ni bil racionalizacija javnega sektorja, temveč njegovo sesutje. Izrazil je tudi skrb, da je razvojni model Slovenije postal vedno bolj podoben razvojnemu modelu višegrajskih držav. Kordiš ni mogel niti mimo zdravniškega sindikata FIDES, ki ne stavka zaradi slabih delovnih razmer, s katerimi se soočajo zaposleni v zdravstvu, temveč zgolj zaradi višjih zdravniških plač. Poudaril je še, da cilj Združene levice ni zgolj odprava revščine, ampak predvsem odprava neenakosti. Violeta Tomić je stanje najbolj slikovito opisala z izjavo, da  je “Slovenija lepa dežela, vendar se vse njene vlade od osamosvojitve obnašajo kot vlade afriških držav.” Pri tem je mislila predvsem na prodajo deležev v državnih podjetjih, ki jih vladajoča politika brez sramu prodaja tujcem. Po njenem mnenju glavni problem Slovenije ni v ustvarjanju dobrin, temveč v njeni razporeditvi. Dejala je tudi, da v ZL podpirajo dobra plačana delovna mesta, vendar morajo biti ta tudi trajnostno naravnana.

Prisotni na okrogli mizi se niso mogli izogniti niti razpravi o investiciji Magne v Hočah. Franc Trček je v zvezi s tem povedal, da ne misli o tem veliko govoriti, saj je glavnino povedal že na srečanju med lokalno skupnostjo in predstavniki Magne v Hočah. Ob tem je dodal, da se kanadski multinacionalki ni bilo treba kaj dosti potruditi, da je dobila zemljišče v Hočah, ter da bi morali bolje izkoristiti obstoječo tovarno aluminija v Kidričevem in v zvezi s tem oblikovati nov gospodarski grozd. Udeleženci okrogle mize so se nato razšli v upanju, da bodo našli rešitve za nezavidljivo stanje v Mariboru in Sloveniji.

Primož Soban

 

junij 14, 2017

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    junij 2017
    P T S Č P S N
    « Maj   Jul »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930