Novice, Slovenija

Medijski zajtrk Mladinskega sveta Slovenije

Tin Kampl, predsednik MSS, je predstavil štiri prioritetna področja za leto 2017: zaposlovanje, participacija, medgeneracijsko sodelovanje in stanovanjska problematika mladih. Prioriteta je zaposlovanje mladih, kjer se je stanje v zadnjem času zaradi ukrepov Jamstva za mlade sicer izboljšalo, še vedno pa je brezposelnih mladih (do 29 let) 18.237. Poseben problem zaposlovanja mladih prestavlja tudi prekarizacija, ki mladim onemogoča dostojno življenje. MSS na tem področju med drugim predlaga večjo povezanost med izobraževanjem in trgom dela, uvedbo vseživljenjske karierne orientacije in programe za vzpodbujanje socialnega podjetništva in podjetnosti med mladimi ter ukrepe proti prekarizaciji.

Tin Kampl

Tin Kampl Foto: MSS

Naslednje izmed prioritetnih področji za MSS je participacija mladih. Slovenija je v skupini držav EU, v katerih so mladi med najslabše zastopanimi skupinami. Mladinski svet tukaj predlaga uvedbo mladinskih kvot po vzoru ženskih kvot, uvedbo e-volitev in znižanje volilne pravice na 16 let. Posebej pomembni sta vključitev mladih v Ekonomsko-socialni svet (ESS), svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) in skupščino Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Tin Kampl je izrazil razočaranje nad Vlado Republike Slovenije, ki ne prisluhne vključevanju mladih v ESS. V Mladinskem svetu Slovenije zato poudarjajo, da se o prihodnosti ne more odločati brez mladih.

V MSS-ju prav tako poudarjajo pomen medgeneracijskega sodelovanja, zato so se povezali tudi z Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS), saj se zavedajo, da bodo ukrepi, vezani na demografske spremembe, imeli velik učinek na današnjo mlado generacijo.

Pereč problem, ki tare mlade, je tudi stanovanjska problematika. Tin Kampl je poudaril, da bo trenutna generacija prva, ki ji grozi tveganje, da bo živela slabše od svojih staršev. To se kaže tudi na področju stanovanjske problematike, kjer si mnogi mladi in mlade družine ne morejo privoščiti lastnega stanovanja. Država jim tukaj ni v pomoč, kar kaže tudi primer stanovanj v soseski Zeleni Gaj, kjer je Stanovanjski sklad Republike Slovenije gradil draga in elitna stanovanja. MSS je v preteklosti tudi predlagal, da bi del stanovanj, ki jih ima v lasti Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) dali v najem mladim. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je bilo leta 2015 v Sloveniji praznih 170.952 stanovanj.

Na koncu je Tin Kampl povabil zbrane na dogodek Prostovoljec leta, ki bo potekal 20. junija 2017, na Brdu pri Kranju. Prireditev Prostovoljec leta poteka že petnajsto leto zapored, častni pokrovitelj tega dogodka pa je predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

P.S

junij 2, 2017

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    junij 2017
    P T S Č P S N
    « Maj   Jul »
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930