Malo vsega

Nebesa, skrita v Sloveniji

Objavljamo blog dveh turških prostovoljcev, Nazlı Çelik in Doğukana Hançerja, ki sta trenutno na EVS izmenjavi v Mariboru. V spodnjem besedilu sta strnila nekaj svojih misli o našem mestu.

Maribor je prijetno in očarljivo mesto podobno Sinopu (mestu na severu Turčije op. ur.). Tistim, ki ga ne bodo obiskali, je lahko žal. Posebej bi ga priporočala turistom, ki ne marajo mestnega vrveža značilnega za velemesta. V mestu so zgledno urejeni parki, kar obiskovalcu omogoča, da si spočije misli  v objemu narave. Lepoto izžareva tudi mestna arhitektura, posebej naju je očarala stolna cerkev na Slomškovem trgu. Skozi Maribor teče reka Drava. Čez reko so zgrajeni številni mostovi, med katerimi bi želela izpostaviti Studenško brv, na kateri zaljubljenci priklepajo ključavnice v želji, da bi njihova ljubezen trajala večno. V mestu je dobro urejen tudi promet, saj se človek lahko povsod vozi s kolesom, kar zmanjšuje onesnaženost zraka in omogoča boljšo mobilnost. Med svojim dosedanjim bivanjem v Sloveniji sva opazila, da se prometna kultura v Mariboru precej razlikuje od tiste v Turčiji, saj vozniki pešcem vselej prijazno ustavijo, ko prečkajo cesto, kar v Turčiji ni prav pogosto.

V središču Maribora je možno najti številne restavracije, pekarne in trgovine, v katerih se da kupiti tako rekoč vse, kar človek potrebuje za vsakodnevno življenje. Glede kulinarike nama je bila posebej všeč sladica poimenovana krof, ki je slastna in polnjena z marmelado. Med kulinarične posebnosti mesta spada tudi restavracija Cantante z mehiško hrano. Maribor je znan tudi kot vinorodno območje, vendar še nisva poskusila katerega izmed tradicionalnih vin.

Studenška brv

Obiskovalec se lahko povzpne tudi na enega izmed gričev v okolici (Piramida, Kalvarija, Pohorje), ki ponujajo res lep razgled na to mesto. Občutek imava, da je to mesto prijaznih ljudi, ki zelo dobro govorijo tuje jezike in so vselej pripravljeni pomagati. Za družabno življenje je zelo dobro poskrbljeno, saj študenti v okviru programa Erasmus vsak večer prirejajo številne zabave. Zelo rada zahajava na ŠTUK.

Za zaključek upava, da je bilo najino pisanje o Mariboru zanimivo in da boste še naprej prebirali najin blog o doživetjih v Mariboru. Upava, da naju boste brali tudi naslednjič.

                                                                                                                    

Nazli&Dogukan  

marec 15, 2017

About Author

Admin


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    marec 2017
    P T S Č P S N
    « Feb   Apr »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031