Dogaja se, Koncerti, Prireditve

SaX OVERLOAD: MB EDITION

V nedeljo 29. januarja bo v Minoritski cerkvi v Mariboru potekal koncert saksofonskega orkestra KUG-Sax-SIPPIA pod naslovom Sax OVERLOAD: MB EDITION.

KUG-Sax-SIPPIA je 13-članski orkester, ki ga poleg dvanajstih saksofonistov dopolnjuje še bobnar. Umetniški vodja in dirigent orkestra je Gerald Preinfalk, priznani avstrijski saksofonist, ki prispeva tudi dobršen del literature za orkester.

Zametki SIPPIE segajo v leto 2012, ko sta saksofonska razreda iz dunajske in graške univerze izvedla skupni projekt in sestavila saksofonski orkester. Kmalu za tem se je Preinfalk, navdušen nad zvokom tovrstnega sestava, odločil zasnovati svoj ansambel. Sestavljajo ga aktualni in bivši študenti graške umetniške univerze. Sama beseda SIPPIA v stari nemščini pomeni družino, kar kaže na trdno medsebojno povezanost članov. Od svoje ustanovitve je orkester izvedel več uspešnih koncertov v Grazu, na Dunaju, Varaždinu in poljskem Wrocławu, predstavil pa se je tudi na mednarodnem srečanju saksofonistov SaxOPEN 2015 v francoskem Strasbourgu.

Stilsko in tehnično je glasba, ki jo izvaja orkester, precej kompleksna. Izhajajoč iz šole klasičnega saksofona, želi orkester ustvariti kar se da širok spekter različnih zvokov, od posnemanja cerkvenih orgel pa do saksofonske sekcije v big bandu. Poleg aranžiranih »klasičnih standardov« in novih kompozicij velik del literature prispeva tudi vodja Gerald Preinfalk. Njegov stil kompozicije pogosto zaobsega progresivno uporabo modernih tehnik kot so mikrotonalnost, ritmične posebnosti, imitacija govora, itd. Vključi pa tudi džezovsko fraziranje in improvizacijo.

2015_07_08_Sax_Import_06

Na koncertu v Minoritski cerkvi se nam bo ansambel predstavil z novim konceptom, kjer bo odmevala glasba iz dveh zelo oddaljenih časovnih obdobij, pri tem pa bo iskan skupni imenovalec obeh stilov. V prvem delu se bodo posvetili izvedbi del nekaterih znamenitih baročnih avtorjev; Bacha, Corellija in Vivaldija. V drugem delu koncerta bo moč slišati klasično glasbo sodobnega časa. Poleg znanega italijanskega komponista Luciana Beria (kot solit bo skladbo Chemins VII izvedel Sašo Fekonja) bo orkester izvedel še avtorsko glasbo Geralda Preinfalka, napisano ekskluzivno za orkester SiPPia. Kot glasbeni gost se bo orkestru tokrat pridružil Rok Volk, večkrat nagrajeni slovenski saksofonist.

Eden bolj referenčnih instrumentov iz obdobja baroka so orgle; v svojem bistvu skupina kovinskih cevi, ki s pomočjo zračnih vibracij ustvarjajo zvok. Na podoben način, v osiromašenem bistvu torej iz kupa kovinskih cevi, je sestavljen tudi saksofonski orkester. Specifika saksofonskega igranja pa zaobsega še mnogo drugih adaptacij zvoka, ki jih bo moč slišati na koncertu Sax Overload: MB Edition.

Gerald Preinfalk je študij saksofona opravljal na Dunaju pri profesorjih Otu Vrhovniku (klasična glasba) in Wolfgangu Puschniku (jazz). Študij je nadaljeval v New Yorku na Berklee College of Musik pri Georgu Garzonu in Parizu pri Sergu Bertocchiju. Za svoje udejstvovanje je leta 2001 prejel nagrado »Hans Koller« v kategoriji »Novinec leta«. Od leta 2000 je član priznanega ansambla za sodobno glasbo Klangforum Wien, leta 2011 pa je postal tudi redni profesor klasičnega saksofona na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu.

Kot glasbenik in komponist je sodeloval in še sodeluje pri različnih sestavih in projektih v širokem spektru glasbenih žanrov: Quiffre Zone, Klangforum Wien, Alegre Corea, Folksmilch, Maria Bill, Willi Resetarits, Wolfgang Muthspiel, Vienna Art Orchestra, Harri Stojka, Django Bates, Wolfgang Puschnig, itd. Med drugim je kot solist nastopal tudi z Wiener Symphonikern, Staatsorhcester Stuttgart in Ensemble Kontrapunkte. Leta 2011 je izdal album »Art of Duo«, na katerem najdemo tako kompozicije iz klasičnega saksofonskega repertoarja, kakor tudi sodobne kompozicije.

januar 26, 2017

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    januar 2017
    P T S Č P S N
    « Dec   Feb »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031