Novice, Svet

Kavboj na čelu ZDA

Včeraj se je z inavguracijo pričelo predsednikovanje 45. ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Njegova zmaga na predsedniških volitvah novembra lansko leto je bila celo za najboljše poznavalce političnega dogajanja onkraj velike luže popolna senzacija. Če je marsikdo mislil, da bo Trump po izvolitvi omilil svoja stališča do nezakonitih priseljencev, Kitajske in zdravstvene reforme, se je sodeč po včerajšnjem inavguracijskem govoru precej zmotil. Trump je namreč vztrajno ponavljal geslo America first! (najprej Amerika!), in nakazal, da ga bo v mednarodni skupnosti težko prepričati v odločitve, za katere bo sam smatral, da so v nasprotju z interesi ZDA. V svojem govoru je poudaril, da se je ameriška politika do zdaj ukvarjala le z blaginjo zvezne vlade v Washingtonu, medtem ko naj bi na preproste ljudi pozabljala. To naj bi se kazalo v propadu številnih tovarn in dejstvu, da so ZDA posvečale ogromno pozornosti dogajanju po svetu in s tem po njegovem mnenju skrbele za dobrobit drugih držav, na lastne koristi pa pozabile.

Omilitev stališč ni verjetna tudi zaradi kadrovske sestave kabineta, ki ga je Trump pripeljal v Belo hišo. V njej so namreč številne osebnosti, ki so bile v ameriški javnosti doslej znane po svojih desničarskih stališčih, kot je npr. Steve Bannon, ki je bil urednik skrajno desničarskega portala Breitbart News, znanega po svojih rasističnih, ksenofobnih in islamofobnih stališčih. Precej prahu pa je dvignilo tudi imenovanje njegovega zeta, Jareda Kushnerja, za svetovalca za nacionalno varnost. Kushner prihaja iz verne judovske družine, kar je garant za zelo prizanesljivo politiko ZDA do Izraela in ne ravno dober obet za vzpostavitev miru na Bližnjem vzhodu. Nič kaj obetavno pa ne izgleda niti kadrovska sestava vlade, ki jo med drugim sestavljajo nekdanji poslovneži, generali in bankirji. Kljub temu da Trump pravi, da si bo prizadeval za čim boljši položaj ameriškega delavca, pa že njegove prve odločitve tega ne kažejo, saj je že ukazal odpravo zdravstvene reforme (t.i. Obamacare), s katero bi lahko brez zdravstvenega zavarovanja ostalo več kot 20 milijonov Američanov.

Republican U.S. Presidential nominee Donald Trump attends a campaign event at the Greater Columbus Convention Center in Columbus, Ohio August 1, 2016. REUTERS/Eric Thayer

Skratka Trumpovo predsedovanje napoveduje precej negotovo obdobje za ZDA in preostali svet. Del odgovornosti za to nosijo tudi demokrati, ki so z nerazumljivim favoriziranjem predsedniške kandidatke Hillary Clinton zagotovo doživeli enega največjih porazov v zgodovini stranke. Zdi se, da bi imel “demokratični socialist” Bernie Sanders večje možnosti za zmago kot pa Clintonova, a če Američani niso hoteli imeti socialista, se bodo pač morali zadovoljiti s kavbojem.

P.S

januar 21, 2017

About Author

PrimozS


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    januar 2017
    P T S Č P S N
    « Dec   Feb »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031