Malo vsega

Kambodža-kopica lepot, skritih pod temačno zgodovino

Pred kratkim sem se odločila, da bom letošnje božično-novoletne praznike preživela drugače. V želji, da pobegnem iz mraza na tople kraje, me je pot peljala proti, zame še neodkriti Kambodži.

Prvi vtisi popotnika kar malo pretresejo, saj menja udobje, ki nam ga ponuja evropsko življenje, z zelo revnim okoljem, saj mu je težko pri srcu, da je standard ljudi še zmeraj tako različen. A kljub vsemu je potovanje zaradi kulturnih in naravnih lepot čudovito in res pravo doživetje za dušo.

Podeželje Kambodže 1

Kamboško podeželje

Kambodža z glavnim mestom Phnom Penh pokriva 181.035 km² in ima 4,6% stopnjo urbanizacije. Število prebivalcev je 14.805.000 in le 36% prebivalcev ima dostop do zdrave pitne vode. Država se še vedno postavlja na noge, po kruti zgodovini vladanja Rdečih Kmerov, pod vodstvom Po l Pota, med leti 1975-1979. Radikalna politika Rdečih Kmerov je spremenila in preimenovala takratno Kambodžo v Demokratično Kampučijo. Ime je ironično, saj je marksistično vladanje državo pahnilo v prepad. Antikapitalistična politika in z njo pobijanje izobražencev je privedla do množičnega pobijanja, saj se je po ocenah genocid zgodil nad približno četrtino prebivalstva. Pripadniki režima so poslali ljudi, da bi živeli kmečko življenje v posebnih taboriščih oziroma zadrugah, kjer so bili skoraj brez hrane, zdravstvene oskrbe in so ves dan delali na poljih ter druga zaukazana dela. Danes si lahko ogledamo polja smrti, prizorišče pobojev, kamor so peljali upornike, ter tudi preživele iz zloglasnega zapora S-21.

Spomenik umrlim v Kambodži

Spomenik žrtvam Rdečih Kmerov

Kljub strašni zgodovini pa nam država ponuja kopico kulturnih in naravnih lepot. Ena izmed njih je Angkor Wat, sedmo čudo sveta, ki se nahaja nekaj kilometrov stran od mesta Siem Reap. Angkor je tempeljski kompleks in je največji verski spomenik na svetu.

received_828729567267201

 Tempelj Angkor Wat

V okolici mesta Siem Reap se nahaja tudi jezero Tonle Sap, ki v sušnem obdobju obsega le okoli 3000 kvadratnih kilometrov, ob deževnem obdobju pa voda toliko naraste, da se jezero poveča na petkratno površino in tako postane največje sladkovodno jezero v jugovzhodni Aziji. Tam sem si ogledala plavajočo vasico.

Plavajoča vasica

Plavajoča vasica Tonle Sap

Potovanje se je nadaljevalo v prestolnico Phnom Penh, ki je največje in najgosteje naseljeno mesto v Kambodži, saj ima več kot 11 milijonov prebivalcev, hkrati  pa je tudi gospodarsko, kulturno in politično središče Kambodže. Mesto ponuja ogled zapora S-21, polja smrti, pestro nočno življenje po ulicah itd. Utrujena od vročine in potepanja po ulicah sem hrepenela po južni obali Kambodže, tako sem se odpravila do mesta Sihanoukville. Sihanoukville je mesto, ki ponuja zelo veliko čudovitih, samotnih plaž. Narava je zelo neokrnjena in človek se kar ne more nagledati številnih školjk pod nogami, kristalne vode in ostalih biserov te države.

naravne lepote Kambodže

Naravne lepote Kambodže

Ob vseh lepotah, ki jih ponuja narava, pa ne smemo pozabiti na kulturo in predvsem kmersko kulinariko. Večina jedi je sestavljena iz riževe priloge, ki jo spremljajo izjemno okusne omake z ogromno sveže pisane zelenjave in drugih sestavin. Njihovo morje je bogato z morskimi sadeži, tako da je za ljubitelje morske hrane kmerska kuhinja pravi raj.

Tradicionalna jed amok servirana v sveži kokosovi lupini

Tradicionalna jed amok servirana v sveži kokosovi lupini. Foto: Wikipedia

Monika Iršič

januar 20, 2017

About Author

MonikaI


Dodaj odgovor

Najnovejši komentarji
    Koledar objav
    januar 2017
    P T S Č P S N
    « Dec   Feb »
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031